реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Ангари замість клубів пропонує новий міністр

"Як розповів міністр культури Євген Нищук в інтерв’ю програмі “Лівий берег з Сонею Кошкіною”, відомство вибере 3-5 сіл, у яких реалізує нову стратегію оновлення закладів культури в регіонах.

За словами міністра, в Україні багато сільських і міських клубів, але майже всі вони – в критичному стані. "Нам завжди казали, що село – це колиска духовності та культури країни. Але, якщо відверто, – сьогодні це не так”, – каже Нищук.

Села вибиратимуть з урахуванням думки громадськості. При цьому міністр заявив, що відомство піде не традиційним шляхом – архітектори вже розробили проект ангара з металоконструкцій, у якому зможе поміститися багатофункціональний заклад культури.

Таким чином, міністерство розраховує заощадити кошти на ремонт старих установ культури, поки на культуру не з’являться гроші з бюджету або від європейських грантодавців".

...Оце таку інформацію я вичитав на сайті "Літакцент". Що тут сказать? Євген Нищук, звісно, голос Майдану і мужній чоловік. Але - дитя асфальту! Про Соню Кошкіну взагалі промовчу...

Так, село дійсно не є сьогодні носієм культури і клуби дійсно стоять пустками. Але зробити 3-5 ангарів по всій Україні - то це буде якийсь шлях в реформуванні? По- моєму, це блукання по погребу без східців...

Я давно пишу про те, що наші чиновники даремно їздять за кордон, бо нічому не вчаться. Скажімо, з тими ж клубами - все має в селі об'єднуватись навколо не клубу - абсолютно штучної структури - а навколо школи. Там є зал, є спортзал, є класи для гуртків, є бібліотека... От поясніть мені - для чого в селі тримати дві бібліотеки: шкільну і сільську? Я знаю про приховане безробіття, коли бібліотекар на 0, 25 ставки тримається, аби був. Про різні бюджети знаю.

Але ж ми говоримо про децентралізацію, а при ній все вирішуватиме громада. І громада, я впевнений, прийде до логічної думки про об'єднання клубу і школи. Ось про це треба говорити і стимулювати.

Ангари ж годяться для сіна, соломи, ремонту і зберігання техніки, пане міністр. Але не для культури! Якщо люди не йдуть до клубу - то з якого зачучверіння підуть до вашого ангару?

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:реформа культури, Євген Нищук, міністерство культури, децентралізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar