реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Акурайку вам!

Слухав по радіо "Ера- fm" виступ якогось промосковського єпископа Іони обухівського. І так цей пописько виступав проти народних звичаїв на Різдво Христове, що аж диву даєшся: де воно таке неосвіченне взялося? Ще й у сабоданівській церкві займається роботою з молоддю -- ото навчить!

Єпископ Іона наголошував -- мовляв, тільки у храмі славити народження Христа, а всякі колядки, пісні, частування --то погано, то не по-християнськи.

Я ж , перед виходом з хати на Різдвяну Службу Божу, поставив на Ютубі колядки -- практично у всіх прославляють Христа Рожденного. То якого ж бузувіра промосковський єпископ сіє зневіру до нашої культури і, зрештою, чому зводить православіє до обрядославія?!.
Адже славити Христа, молитися Богу можна будь-де і це знає рядовий піп, не те, що єпископ.

Тож я радію, як Сергій Милейко з Корюківки повідомляє, що там вперше ходили організовані колядники вулицями. Що в Донецьку вперше колядували на центральній площі в українському звичаї. Що у Чернігові, повідомляє журналіст Владислав Савенок, на вулиці Коцюбинського колядники розучують кожного року нові колядки, придумують самі і цього разу співали: «Україні – волю!».

А в моєму селі у ці дні хлопчаки бігають з колядкою:"Акурайку в осім барку, щедрий вечір!". Що в перекладі з прадавньої української мови, яка й сьогодні живе у цій коляді, означає "Як у райку в цьому домку, щедрий вечір!". Саме так -- "Акурайку" і "В осім барку" я назвав дві свої книги, друга з яких щойно побачила світ. Подарувати її б єпископу Іоні -- так не читатиме ж...

Подивився я скупу біографію того Іони обухівського – народжений 1971 року у сім’ї військового Черепанова. Швидше всього – москаль. І оце воно по українському радіо російською мовою забороняє нам славити Христа нашими українськими колядками, нашою 12-стравною пісною вечерею, звіздою, що символізує віфлеємську… Ні, так звана УПЦ МП таки не є церквою українською народу.

А В Москві у великому торговому центрі, де маса людей пила- їла, торгувалася, провели хороші люди начебто стихійну, але насправді організовану акцію – раптово встали і виконали колядку «Ой, в Єрусалимі». Українською мовою, бо якою ж іще?!

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:УПЦ МП, колядки, В осім барку, Василь Чепурний, Акурайку


Читайте також



Коментарі (0)
avatar