реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

А за Корюківку хто відповість?

Міністру закордонних справ України
п. Павлу КЛІМКІНУ

Копії:
Голові Українського інституту національної пам’яті
П. Володимиру В’ятровичу,

Надзвичайному і Повноважному послу Угорщини в Україні
п. Ерно Кешкень

Шановний пане міністр!

Конференція Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського Товариства “Просвіта» імені Т.Шевченка вважає необхідним порушити питання на громадському і державному рівнях про вибачення керівництва Угорщини за злочини угорських окупаційних військ на території України в період другої світової війни.

Зокрема, саме ними було спалено місто Корюківку на Чернігівщині з майже 7 тисячами мирних мешканців. Це зроблено за наказом німецького командування, але безпосередньо підрозділами угорської 105-ї легкої дивізії зі складу Східної окупаційної групи військ. Вони, як повідомляють історики – архівісти, з жовтня 1942 по вересень 1943 року здійснювали масові розстріли мирного населення, знищували села Чернігівщини за наказом командуючого групою генерал- лейтенанта Алдя - Папа Золтана Йогана, 1895 року народження, уродженця Будапешта. Зазначимо, що після війни цього угорського генерала було засуджено за військові злочини, проте 1950 року за постановою Ради Міністрів СРСР про репарацію угорських і румунських військовополонених його відправили на батьківщину.

Як відомо, воєнні злочини не мають терміну давності. Але якщо німці вибачилися за злочини своїх дідів і прадідів та ще й компенсували роботу остарбайтерів, то участь угорських військ у злочинах проти людяності приховувалася радянською владою, щоб не нашкодити репутації угорського уряду комуніста Яноша Кадара.

Жодних моральних хоча би порухів угорської сторони в плані вибачення не спостерігається, натомість бачимо сьогодні фактичну підтримку нею російської агресії в Україну.

Приховувалась і правда про знищення Корюківки – найбільшу в Європі трагедію мирного населеного пункту.
Тому , закликаючи істориків до вивчення участі угорських окупаційних підрозділів у злочинах на території України, просимо Вас, пане міністр, порушити питання перед урядом Угорщини про моральне відшкодування за злочини угорських окупаційних військ проти людяності.

Ухвалено конференцією 11 листопада 2017 року.

Голова обласного об’єднання ВТ “Просвіта» імені Т.Шевченка
Олександр Шевченко,
секретар конференції
Надія Галковська.



Теги:чернігівська Просвіта, Клімкін, Україна - Угорщина, В'ятрович, Корюківка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar