реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

70 років тому була створена РПЦ

В ніч з 3 на 4 вересня 1943 року Йосип Сталін зібрав у Кремлі трьох митрополитів, яких змогли терміново знайти енкаведисти -- митрополита Сергія (Страгородського), московського Алєксія (Сіманського), київського Миколая (Ярушевича) та генерал-майора НКВС Георгія Карпова і міністра закордонних справ Молотова.

Сталін зрозумів необхідність відновлення церкви в СРСР хоча б з огляду на міжнародний резонанс. Митрополити з радістю погодились і т.зв. Руська православна Церква була утворена. Ніякого тисячолітнього переємства вона, звісно, не має. Хоча Сталін погодився, щоб відтепер глава Церкви носив титул патріарха московського і всієї Русі (при канонічному патріарху Тихону, замученому комуністами, він мав титул "...і всієї Росії" і Церква називалася Російською).

Енкаведиста було призначено фактичним керівником церкви -- головою Ради у справах релігій. Цей звір, що відзначався лютістю на допитах і любив мучити людей, орудував в НКВС з 1922 року. Потім 20 років керував Церквою, що суперечить канонічним правилам.

Сталін запропонував митрополитам 3 автомобілі з паливом, продукти не з ринку, триповерховий особняк і попросив зібрати архієрейський собор "більшовицькими темпами" -- владик звезли літаками, декого прямо з концтаборів. Собор "вибрав" сталінським патріархом Сергія, що був в обновленській церкві і не має стосунку до канонічної РПЦ патріарха Тихона.

Так 75 років тому постав Московський патріархат, який сьогодні дурить українцям голови "канонічністю", благодатністю та "русскім міром".

Василь ЧЕПУРНИЙ




Теги:Сталін, РПЦ, Георгій Карпов, московський патріархат, канонічність


Читайте також



Коментарі (0)
avatar