реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

50 років тому почалася десталінізація України? ФОТО (Оновлено)

50 років у щойно побудованому Кремлівському палаці з’їздів відкрився ХХІІ-й з'їзд КПРС (17 – 31 жовтня 1961 р.), який проголосив, що «нинішнє покоління радянських людей буде жити при комунізмі». З’їзд прийняв новий статут КПРС і програму побудови комунізму за 20 років, тобто до 1980 року.
Крім того, на цьому з'їзді було прийнято рішення про посилення боротьби з так званим «культом особи Сталіна» та про винос мумії Сталіна з Мавзолею.

Внаслідок цього в СРСР були перейменовано міста і населені пункти, названі на честь Йосифа Сталіна та деяких інших більшовицьких вождів. Зокрема сучасну назву 50 років тому отримало місто Донецьк.
По всій країні одномоментно були демонтовані пам’ятники Й. Сталіну, окрім пам’ятника на його батьківщині в м. Горі у східній Грузії, де він народився.
У Чернігові, 50 років тому були ліквідовані пам’ятник Й. Сталіну, який був розташований на Красній площі (на початку сучасної Алеї героїв), та скульптурна композиція Й. Сталін з М. Горьким біля Спасо-Преображенського собору на Валу.
Цікаво, що про якесь відзначення 50-літнього ювілею ХХІІ-го з’їзду КПРС сучасними наступниками «дєла Лєніна-Сталіна» чутно не було. Не відбулося і будь-яких наукових конференцій чи «круглих столів» до цього ювілею. Хиба що ганебними «подарунками» до піввікового ювілею ХХІІ-го з'їзду КПРС стало відновлення у Запоріжжі КПУшниками під проводом Петра Симоненка пам’ятника Й. Сталіну та підтримка зюганівської КПРФ майже 20% голосів росіян на виборах до «Госдумы».

І це через півстоліття після десталінізації країни?

Сергій Соломаха


На світлині біля пам'ятника Й.Сталіну в Чернігові на Красній площі на тлі Катерининської церкви, що реставрується, відомий чернігівський фахівець з виготовлення пам'ятників Степан Тихонович Соломаха (16.05.1927- 02.09.2001), який брав участь у спорудженні і демонтажу цього пам'ятника.








На світлині біля скульптурної композиції Й. Сталін з М. Горьким біля Спасо-Преображенського собору на Валу С.Т. Соломаха, який брав участь у спорудженні цього пам'ятника, зі своєю родиною (1955 р.).



Світлини з фотоархиву родини Соломах(м.Чернігів)

Довідка.
Пам'ятник Йосипу Сталіну в Чернігові було урочисто відкрито у вересні 1951 року з нагоди чергової річниці визволення міста Чернігова від німецько-фашистських загарбників.
Автор скульптури - відомий український скульптор, народний художник СРСР, професор Київського художнього інституту Михайло Лисенко, який також був автором пам'ятника Миколи Щорсу у Києві та автором пам'ятника – погруддя Тараса Шевченка у Парижі.








Коментарі (4)
avatar
1
Те, що ми живемо і під Леніними, і під Сталіними, як у моєму Новгороді-Сіверському, нема чому дивуватися. Адже не покінчено з головним- не вигнано зі свідомості РАБА!? Люди,нажаль, так і полишилися у великому загалі рабами минулого страшного часу, тодішньої панівної ідеології, ідолів, символів тощо. Вони, навіть, не те, що свідомо, а й на рівні інстинктивному бува просто провалюються у епоху "імперії зла", як то через анекдоти, певні манери чи створення уявних образів тощо!?
А щодо відзначення початку цього, без сумніву, важливого етапу відновлення "справедливості", то тут вбачаю головною причиною конюктурність тих, хто повинні були б "будити" громадськість.
Адже вони, а ви так прикиньте на прикладі місцевих провідних вишів, де сидять на кафедрах зовсім не ровесники НЕЗАЛЕЖНОСТІ, не мають бажання висовуватися, бо для цього вбачають дві причини.
По- перше, у душі самі лишаються прихильниками епохи, яка пішла, але не загубилась на узбіччі історії.Що вже й говорити, коли працюють , "готуючи молодь" до життя в умовах європейських стандартів, бувші секрета рі та інші помітнього рівня функціонери колишнього обкому кпрс, райкомів тощо!?
А по-друге, вони не впевнені, чи за смаком сьогоднішній владі прийдеться ця "ювілейна" актуалізація теми. Адже у країні ж усе навпаки!? Тому-"лучше меньшє да лучше", звичайно що для себе, залишається у силі.
avatar
2
Справжньої десталінізації не було ні тоді, що зрозуміло, ні тепер, що зовсім незрозуміло. Навпаки, йде "тиха" реанімація сталінської радянщини. Наприклад, у День пам'яті жертв Голодомору влада зміщує акценти з факту геноциду в поняття "голодомори", "український голодомор". У той же час законом чітко дано визначення Голодомору 1932-1933 рр. та визначена відповідальність за його порушення.
avatar
3
А скільки у Черігові ще стоятиме пам"ятник Леніну?
avatar
4
Сергію, готуйте це питання на засідання Громадської ради при облдержадміністрації у контексті розвитку міжнародного туризму як наочний приклад Чернігова як комуністичного заповідника та пугала для закордонних бізнесменів.
avatar