реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

21 рік незалежності: витрати на харчі - понад 50% доходів середньої родини

Українці стали більше витрачати на харчі, хоча харчуються не краще, більше платити за житло, хоча умови погіршуються, а також змушені купувати послуги освіти та медицини, хоча вони є безкоштовними - такими є висновки демографів та соціологів, які намагаються відстежити зміни у рівні життя громадян незалежної України.

Головною соціально-економічною зміною у житті українців за останні два десятки років стало те, що в країні суттєво зріс рівень бідності - каже директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

Його інститут вже багато років ставить українцям просте питання: "Чи вистачає Вам на їжу?". Результати відповідей науковці називають суб’єктивною оцінкою бідності. За словами пана Паніотто, до 1998 року цей показник невпинно зростав, поки не досяг 52%.
Проте після 1998, коли Україна ледве не була змушена оголосити дефолт, ситуація почала покращуватися. Через 10 років після цього, у 2008 році, показник суб’єктивної бідності впав до 12%.

Але нова економічна криза та політичні події в Україні призвели до того, що кількість українців, яким не вистачає на їжу, почала зростати. Нині бідними, тобто такими, чиїх доходів не вистачає навіть на нормальне харчування, вважають себе близько 16% наслелення України.

Витрати на харчування беруть як основу для своїх оцінок і демографи. Людмила Черенько із Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ каже, що за даними інституту, середня українська родина витрачає на харчі 53% своїх доходів, а 40% родин витрачають на харчі понад 60% свого сукупного доходу. Саме цих людей можна вважати бідними, бо вони, фактично, не мають коштів для розвитку і покращення свого життя. Після 2009 року кількість таких громадян зростає - каже пані Черенько.
"Якщо порівнювати нас радянських і нас нинішніх, то найбільші зміни відбулися у споживанні. Якщо раніше ми були орієнтовані на заощадження, то зараз, з об’єктивних та суб’єктивних причин, - на життя у кредит. Якщо не позичати, то більшу частину бюджету українці витрачають на харчування, при цьому принципових змін у самому харчуванні не відбулося. Медицина та освіта де-юре є безкоштовними, а де-факто, люди змушені витрачати на них власні гроші, і гроші чималі. Змінилися і витрати на придбання та утримання житла. В результаті коштів на розвиток, на культурне дозвілля залишається дуже мало", - каже Людмила Черенько, і додає, що в Україні також з’явилося таке нове явище, як бідність працюючих.

З іншого боку, понад половина українців отримують від держави ті чи інші пільги чи соціальні платежі - і це не рахуючи пенсіонерів. При цьому, за словами Людмили Черенько, система соціальних виплат та пільг є вкрай неефективною, адже 10% найбідніших отримують 2% пільг, тоді як 10% найбагатших - 22%.

Водночас, як каже Володимир Паніотто, від 2008 до 2012 в Україні скоротилася і кількість тих, кого можна вважати середнім класом, тобто, прошарком, представники якого можуть дозволити собі не тільки їжу, але й одяг, житло та відпочинок. Якщо у 2008 році таких було близько 10%, то зараз - удвічі менше. Утім, соціолог твердить, що люди схильні до приховування своїх доходів. Наприклад, іще у 1995 соціологи виявили, що витрати українців за цей рік були вдвічі більшими, аніж доходи. З іншого боку, досліджуючи рівень життя українців, науковці, практично, не мають доступу до інформації про найбагатших українців, хоча майнове розшарування в Україні можна помітити неозброєним оком.

Анастасія ЗАНУДА, BBC



Теги:доходи працюючих, бідність, влада професоналів, середній клас


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
1
невооруженным глазом можно увидеть и обнищание людей, не только колоссальную разницу между бедными и богатыми! это только Азарову невдомек, почему мы мало читаем и культурно не развиваемся, хотя при Союзе были самой читающей нацией?! а сейчас все больше думаем, как выжить!
avatar
2
Найбільш читаюча нація -- теж комуняцький міф, тобто брехня: він досягався за рахунок мільйонних тиражів творів Лєніна, Брежнєва, матеріалів з'їздів і пленумів, які ніхто не читав, а статистику давали.один "Блокнот агитатора" чого вартий! А ще мільйони книг всяких бабаєвих і собків, яких теж ніхто не читав, а бібліотеки забивали...
avatar
3
Пан Василий, мои родители при коммуняках собрали отличную библиотеку и там нет томов Ленина и Брежнева, как и материалов съездов. Мы с сестрой все книги перечитали, и родители читали, с друзьями менялись, как то принято было в то время книги собирать, да и денег на это удовольствие хватало. Даже приезжая к бабушке с дедушкой на лето в село ходили в библиотеку и брали книги. А сейчас там и библиотеки нет, не то что книг. Поэтому, возможно, что-то и приукрашено, но в целом в советские времена читали намного больше, чем сейчас!
avatar
4
пане Анатолію, охоче вам вірю. І сам належу до апологетів читання. Але не забуваймо ще й те, що в той час читали багато від неможливості діяти в реальності, від неможливості жити так, як хотілося...  По-суті, в літературу тікали, ховалися. І це загалом добре -- краще, ніж тікати в компютер, в телевізор, в горілку, в наркоту...
avatar
6
Вот именно, а сейчас мы занимаем первое место в Европе по наркомании и алкоголизму, в том числе и среди подростков, такие "достижения" наших "демократов".
avatar
5
Про бідність українців свідчить структура злочинності. 
На Чернігівщині 69,6 відсотків злочинів - це крадіжки, грабунки та шахрайство.
avatar