реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Відкрито памятник "ізмєнніку" Мазепі

Після урочистого зібрання до свята Української Державності, яке пройшло в Чернігівському академічному музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка чернігівська громада вирушила на стародавній Вал, де відбулося відкриття пам’ятника видатному українському гетьманові Івану Степановичу Мазепі.
Пам’ятну композицію, на якій розташоване бронзове лите погруддя гетьмана та його родинний герб встановили поблизу Чернігівського Колегіуму – споруди, яка була збудована на кошти Івана Мазепи в 1700 році. Чернігівський Колегіум став першим вищим навчальним закладом на Лівобережній Україні.
Ініціативу щодо встановлення пам’ятника Мазепі та перейменування однієї з центральних вулиць міста на його честь вже давно відстоювала обласна організація Української народної партії. До 370-ї річниці з дня народження гетьмана партійці провели низку заходів в області по місцях мазепинської слави. Зокрема, богослужіння в Покровській церкві с. Дегтярівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, де за переказами гетьман молився разом із Шведським королем Карлом ХІІ перед вирішальною битвою. Наразі представники УНП зайнялися пошуками спонсорів для реконструкції архітектурної пам’ятки, яка знаходиться в занедбаному стані.

Ігор ЛЕВЕНОК





Коментарі (0)
avatar