реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Чернігівщині виділено кошти на ліквідацію надзвичайної ситуації

Внаслідок інтенсивного руйнування берегової смуги р.Дніпро біля смт Любеч Ріпкинського району, 16 червня 2009 року виникла надзвичайна ситуація природного характеру, пов’язана з розмивом грунтово-гравійної дороги, яка проходила суходолом між річкою та озером Симполя в районі смт Любеч Ріпкинського району на ділянці 300 м. Річка Дніпро з’єдналася з верхів’ям озера Симполя, внаслідок чого спостерігався перетік дніпровської води через систему заплавних озер і стариць у глиб заплави. При цьому річкою було відрізано близько 660 га земель Любецької селищної ради, що створило загрозу відходу цих земель до території Республіки Білорусь і зміни проходження лінії державного кордону, а також часткового змиву с. Кукари Ріпкинського району.

За дорученням обласної державної адміністрації, комісія у складі представників Ріпкинської райдержадміністрації, Любецької селищної ради, управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації, державного управління охорони навколишнього природного середовища в області, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, ВАТ „Чернігівводпроект” провела обстеження лівобережної заплави р. Дніпро біля смт Любеч Ріпкинського району.
За розрахунками для виконання робіт щодо захисту від руйнування берегу необхідно виконати першочергові аварійно-відновлювальні берегоукріплювальні роботи на ділянці берега довжиною 486 м загальною вартістю 11,2 млн. гривень.

Результати обстеження розглянуті 19 червня 2009 року на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Враховуючи надзвичайну складність ситуації, а також відсутність коштів в обласному бюджеті, обласною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийнято рішення звернутись до Кабінету Міністрів України з проханням виділити з резервного фонду Державного бюджету кошти у сумі 11,1 млн. гривень.

У відповідь на звернення обласної державної адміністрації Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження від 19 серпня 2009 року № 969-р. про виділення коштів у сумі 11,1 млн. гривень для проведення невідкладних робіт із захисту земель Любецької селищної ради Ріпкинського району від шкідливої дії вод р. Дніпро.

З метою запобігання подальшого розвитку та ліквідації негативних наслідків надзвичайної ситуації, починаючи з 14 серпня поточного року силами ПМК-59 ВАТ „Чернігівводбуд” розпочато першочергові роботи щодо закриття розмивів між озером Симполя та руслом р. Дніпро, що дозволить не допустити втрати значної частини суходолу території України.

В.М.Рига,
начальник управління з питань надзвичайних ситуацій
та у справах захисту населення від наслідків
Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації






Коментарі (0)
avatar