реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чернігівські громадські організації об’єдналися для забезпечення чесних виборів

Про це представники провідних громадських організацій Чернігівської області повідомили під час прес-конференції. З журналістами зустрілися Павло Пущенко (Освітній центр “Ініціатива”), Юрій Вдовенко (Поліський фонд міжнародних і регіональних досліджень), Юрій Паперний (Чернігівський монітор), Ірина Черенько (Громадська організація “Апельсин”) та Ірина Мельник (Чернігівський прес-клуб реформ).

Так Юрій Паперний, який представляє громадську організацію “Молодіжний інформаційний центр”, розповів про те, якими є тенденції висвітлення політичних подій в ЗМІ регіону. На його думку, засоби масової інформації Чернігівської області ігнорують висвітлення тих подій політичного життя, інформація з яких не проплачена. Тобто платні та замовні матеріали зовсім витіснили неупереджене висвітлення політичного життя регіону. “За даними липневого моніторингу ЗМІ області, який проводить наша організація, газети, які фінансуються з бюджетів різного рівня, дуже активно користуються привілеями, що їх дає українське законодавство, - зазначив пан Паперний. – Йдеться про те, що газети продовжують розміщувати замовні матеріали без будь-яких позначок”. У такий спосіб друковані ЗМІ вводять в оману читачів, переконаний
Ю. Паперний.

Віце-президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Юрій Вдовенко розповів про роль об’єктивних соціологічних досліджень у формуванні свідомої громадської думки щодо політичних процесів. На сьогодні близько 50% українців довіряють даним соціологічних досліджень, що робить цей вид пізнання соціальних процесів одним з інструментів маніпуляцій громадською свідомістю під час виборів. Перед черговими виборами зростає кількість псевдо-структур, які займаються фабрикуванням віртуальних досліджень з метою донести до потенційного виборця тенденційні дані, що не відповідають реальним настроям. Маніпулювання свідомістю громадян через соціологічні дослідження ставить під загрозу об’єктивність виборів, вважає пан Вдовенко.

Виходячи з цих причин п’ять громадських організацій Чернігівської області вирішили об’єднатися та створити коаліцію “Виборчий об’єктив”, про що повідомив Павло Пущенко (Освітній центр “Ініціатива”). “Усвідомлюючи загрози пов’язані з президентською виборчою кампанією та прагнучи забезпечити перебіг чесних, прозорих та відкритих виборів у Чернігівській області, ми заявляємо про утворення коаліції “Виборчий об’єктив”, головною метою якої є сприяти вільному та усвідомленому волевиявленню громадян на виборах у Чернігівській області”, - сказав Павло Пущенко. Він пояснив, як саме новостворена коаліція досягатиме мети, заради якої створена. Учасники цього об’єднання роз’яснюватимуть виборче законодавство всім суб’єктам виборчого процесу через проведення тренінгів; здійснюватимуть моніторинги дотримання виборчого законодавства; проводитимуть соціологічні та експертні дослідження, мобілізаційні та просвітницькі кампанії; сприятимуть об’єктивному висвітленню подій виборчого процесу.

Юрій Паперний розповів, що організація, яку він представляє, в рамках роботи коаліції проводитиме постійні моніторинги мас-медіа Чернігівщини та оприлюднюватиме висвітлення виборчих перегонів. До дослідження будуть включені не тільки так звані “комунальні ЗМІ”, а також комерційні інформаційні видання.

Юрій Вдовенко зазначив, що Поліський фонд в рамках коаліції проводитиме дослідження громадської думки жителів Чернігівщини з подальшим їх оприлюдненням. Найвідповідальнішим заходом в цьому контексті може стати проведення регіонального екзит-полу з метою запобігання фальсифікаціям під час підрахунку голосів на виборчих дільницях.

Ірина Черенько (громадська організація “Апельсин”) розповіла про те, що її організація готова проводити просвітницькі та мобілізаційні кампанії для молоді для того, щоб збільшити їх виборчу активність.

Говорячи про участь Чернігівського прес-клубу реформ в коаліції, його керівник Ірина Мельник зазначила, що організація бере активну участь у виборчих кампаніях з 2003 року. Саме з цього часу при прес-клубі під час кожних виборів працює прес-центр. Так буде і цього року. Незалежний громадський прес-центр “Чернігівський вибір-2010” доноситиме до виборців повну та об’єктивну інформацію про політичні сили, про хід виборів та про права виборців та буде комунікативним майданчиком для всіх членів коаліції. Прес-центр працюватиме до офіційного оприлюднення результатів виборів.

Всі учасник коаліції переконані, що об’єднавши зусилля вони зможуть донести до виборців об’єктивну інформацію про виборчий процес.

Оксана Клименко






Коментарі (0)
avatar