реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

ЕТНОГРАФІЧНИЙ ВИБУХ !!!

Сьогодні відбувся у с.Ковалівка Васильківського району Київської області відбувся етнографічний фестиваль "ЖНИВА 2009 -СНІП". Землеробська над-традиція залишила нам один з найпотужніших символів нашої культури – зерно, як джерело всього живого на землі та символ вічного життя, а СНІП – як символ родючості, достатку та єднання. Поставивши під час фестивалю обжинковий сніп, певно найбільший в Україні, гості та учасники дійства згадали, що він, дбайливо збережений, стане окрасою та одним із важливих символів традиційних зимових свят – Дідухом, котрого ще називають Дідо, Дідочок, Сніп-Рай, Коляда, Колядник. Він заміняв новорічну ялинку, яка не була особливо поширена в Україні до царювання Петра І. Дідух стояв на покуті та оберігав домівку й родину від злих сил.
Саме під час фестивалю відвідувачі змогли побачити всю атрибутику старовинного жнивного обряду, власноруч викувати СЕРПА молотом, спробувати зжати снопа, обмолотити його, перемолоти ЖОРНАМИ зерно на борошно, і, замісивши тісто, випекти запашний сільський хліб. А кожен хто жатиме зможе долучитися до встановлення рекорду України - ВЕЛИКОГО СНОПА.
Всі ці дійства супроводжувалися традиційними жнивними піснями, які кожен з учасників фестивалю зможе не тільки послухати, а й поспівати. Обрядові жнивні пісні несуть в собі шалену енергетику, яку відчують відвідувачі фестивалю, жнучи пахуче збіжжя та нахилившись до землі…

Головним завданням фестивалю є відкриття українцям забутих народних традицій, пробудження гордості за рідну музичну культуру та безцінну історичну спадщину! Гості фестивалю у повній мірі змогли отримати незабутні враження від стереозвучання потужних, голосних жнивних пісень та зарядитись їхньою енергетикою! Фестивальні заходи – альтернативні види розваг для дітей, численні майстер-класи народних ремесел для молоді, великий вибір концертних майданчиків, ярмарок виробів народних майстрів, виставка антикварних речей.

«Колиска українських геніїв»:
Під час жнив матері, ідучи на поле, брали з собою колиску, аби дитинка завжди була недалечко. Дозвольте і Своїй дитині побавитись та відпочити у справжній колисці. Зроблена руками та з любов’ю люлька, Ваша колискова пісня та чисте сільське повітря заспокійливо подіють на Вас та дитину. А підвісивши таку колиску у себе вдома Ви зробите неоціненний вклад у майбутнє української науки та культури, адже доведено науковцями, що колихання маляти у колисці дуже сприятливо впливає на розумовий розвиток дитини та її врівноважений психічний стан. Виколихуйте здорових та талановитих дітей!

Посиденьки:
В перший день фестивалю вечірній простір було пронизано задушевними співами, що лунали з різних куточків села. Гості дійства змогли помріяти про минуле біля затишних багать, насолодитись якісним народним стерео-саундом, поспівати та у своє задоволення полускати насіння!






Коментарі (0)
avatar