реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

На Чернігівщині розпочинається процес реформування системи охорони здоров’я

На Чернігівщині розпочалась робота зі створення міжрайонних центрів надання спеціалізованої медичної допомоги та госпітальних округів. Про це повідомив начальник управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Володимир Ященко. Розкриваючи сутність запланованих змін, він, перш за все, акцентував на причинах, що спонукають до реформування медичної галузі. Головні з них – це демографічна криза, нестача кваліфікованих медичних кадрів та недостатнє фінансування системи охорони здоров’я. Концентрація наявних ресурсів у спеціалізованих центрах дозволить підвищити якість медичного обслуговування, а розташування цих закладів у районах – наблизити спеціалізовану медичну допомогу до людей. Адже сьогодні, як відомо, нерідко жителі області змушені їздити до Чернігова, оскільки пролікуватися за місцем проживання вони далеко не завжди можуть.
Першими в регіоні будуть створюватися центри трьох напрямків: кардіологічні, хірургічні та пологові. Пізніше, в залежності від потреби, можуть бути відкриті й інші.
Організація спеціалізованих центрів – одна складова реформування медичної галузі області. Друга – це створення госпітальних округів – територій, які ці медзаклади будуть обслуговувати. На сьогодні розроблена попередня схема організації таких округів, центрами яких стануть райони з найпотужнішою медичною базою та м. Чернігів. У процесі обговорення і погоджень у цю схему будуть вноситись корективи. Передбачається, що один спеціалізований центр обслуговуватиме населення 3-4 найближчих районів за рахунок зведеного консолідованого бюджету. Такий підхід, за словами В. Ященка, дозволить уникнути міжбюджетних непорозумінь у районах.
Кожен спеціалізований медичний стаціонар буде оснащений автомобілями швидкої допомоги для перевезення хворих. Питання транспортного сполучення між районами госпітального округу вирішуватимуться комплексно органами влади на місцях.
Процес реформування триватиме кілька років. Підготовча робота вже розпочалась у Чернігові, Ніжині та Корюківці. Нещодавно з проектом реформування був ознайомлений медичний актив Ніжинського району, з яким зустрічались заступник голови облдержадміністрації Володимир Приходько та начальник УОЗ Володимир Ященко. Представлений медикам проект передбачає створення Ніжинського територіального медичного об’єднання, яке в подальшому стане центром госпітального округу. Спеціалізована медична допомога в ньому надаватиметься жителям Ніжинського і прилеглих до нього районів на рівні обласної лікарні.
Створення спеціалізованих центрів і госпітальних округів, наголошує Володимир Ященко, ні в якому разі не позбавить жителів сільських населених пунктів первинної ланки медичної допомоги. Подальший розвиток отримуватиме сімейна медицина, відкриватимуться медичні амбулаторії, на своїх місцях залишаться центральні районні лікарні.





Коментарі (0)
avatar