реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

"Грибна" смерть

Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації інформує, що в області розпочався сезон збору та заготівлі грибів, одночасно стали реєструватись і випадки отруєння дикорослими грибами. Про це "Сіверщину" повідомив начальник управління з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи у Чернігівській області В'ячеслав Рига.
Зареєстровано 11 випадків отруєння грибами, з них 4 дитини віком до 10 років. На жаль 2 випадки закінчились летально, у Носівському районі загинула дитина та жінка 1956 р.н.
Основною причиною отруєнь стало вживання умовно їстівних грибів – сироїжок, а летальних випадків – вживання блідої поганки, яка за своїм зовнішнім виглядом нагадує молоді сироїжки.
Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації попереджає: гриби – це дарунок лісу, але, водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, та летальних наслідків.
Збирайте і купуйте ті гриби, котрі вам відомі, як їстівні. Не збирайте гриби: якщо не впевнені, що вони безпечні для споживання; поблизу транспортних магістралей, в хімічно та радіаційно забруднених зонах; старих, в’ялих, червивих або слизьких; пластинчасті гриби, які схожі на їстівні. Дотримуйтесь правил кулінарної обробки грибів.
Ні в якому разі не давайте їсти гриби дітям та людям похилого віку!
При перших ознаках отруєння негайно викличте лікаря, а до його приїзду необхідно промити шлунок від їжі; лягти в ліжко; пити холодну і підсолену воду; не вживати алкогольні напої.





Коментарі (0)
avatar