реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

У Чернігові СБУ ліквідувала підпільний фармацевтичний завод

Службою безпеки України у ході проведення багатоетапної спеціальної операції у взаємодії з іншими відомствами виявлено ряд фактів незаконного виробництва та реалізації на території України (м.м. Київ, Чернігів, Харків) фальсифікованих лікарських засобів. Виявлено та припинено діяльність на вітчизняному фармацевтичному ринку ряду структур, які налагодили протиправне виготовлення та продаж неякісних ліків. Фахова експертиза підтвердила, що вони збували громадянам підроблену, шкідливу продукцію.

Зокрема, встановлено, що одна з таких структур ще у 2005 році налагодила у Чернігові нелегальне виготовлення субстанції для виробництва фальсифікованих медичних препаратів та їхню реалізацію через низку комерційних аптечних закладів. При цьому випуск субстанції здійснювався в антисанітарних умовах, без будь-яких технологічних регламентів та дозвільних документів регуляторних органів, у результаті чого їх використання для виробництва медичних препаратів створювало загрозу для життя та здоров'я громадян.

Також з’ясовано, що у 2008 році ці ж ділки на базі одного із столичних хімічних підприємств, придбавши відповідне обладнання, налагодили нелегальне виробництво уже великих промислових партій фальсифікованої субстанції, які збувалися на підприємства фармацевтичної галузі, де використовувалися для виготовлення необлікованих партій медичних препаратів та фальсифікату. Так, лише у цьому році цією групою осіб було виготовлено та реалізовано одному з провідних підприємств фармацевтичної галузі близько 2 тис. 200 літрів субстанції, яка застосовується для виробництва лікарських засобів для лікування кардіологічних захворювань.

У результаті проведеної перевірки із залученням фахівців Держлікінспекції та Санітарно-епідеміологічної служби України в приміщеннях чернігівського та київського підприємств, встановлено, що будь-які документи (технологічні регламенти, реєстраційні посвідчення, журнали обліку виготовленої продукції) щодо виробництва та реалізації готової продукції у чернігівської та київської комерційних структур відсутні.

На території цих структур виявлено близько 5 кг білого порошку невідомого походження без будь-якого маркування, 150 кг субстанції "Метилпропіонат" китайського виробництва та велику кількість капсул лікарських засобів "Бромгексин", "Ампіцилін", "Амопен", термін придатності яких минув ще у 2005 році. Вказані речовини використовувалися у технологічному процесі виробництва фальсифікату. Приміщення, в яких здійснювалося виробництво «ліків» знаходились в антисанітарному стані та не відповідали встановленим діючим законодавством вимогам.

Діяльність цих структур було припинено саме тоді, коли вони планували виробництво готових форм лікарських засобів у промислових обсягах з використанням власноручно виготовлених субстанцій та їх випуск на фармацевтичний ринок України.

Прес-центр СБ України






Коментарі (0)
avatar