реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Бійтесь пенсіонери хлопців, двері за безцінь приносячих

Як стають крадіями? Над цим питанням б'ються і соціологи, і психологи, і правоохоронці. Спокуса що-небудь вкрасти, напевне, сидить в багатьох, особливо, коли десь щось «погано» лежить, без уваги «воно» не залишається. Комусь завжди буде кортіти привласнити це «щось», не дивлячись на способи та можливе за це в майбутньому кримінальне покарання. І межі, які відокремлюють протиправне діяння від інших дій, суворо визначені Законом. Він дає чітку оцінку тим чим іншим протиправним діям, кваліфікуючи їх як злочин.
Це стосується і крадіжки: «Таємне викрадення чужого майна». Таємне - непомітно від будь-кого, а, насамперед, від власника майна. І думки про саму можливу крадіжку приходять до злодіїв по-різному.
Хтось викрадення вважає за головний свій промисел, плануючи крадіжки заздалегідь, обираючи спочатку саму жертву, а лише тоді те, що можна в неї вкрасти. Хтось краде лише тому, що не може не красти. Тобто красти - це сенс життя. Хтось стає крадієм спонтанно, вкрав і тікати. А хтось стає крадієм мимоволі, коли в ситуації, що склалася, не вкрасти для цієї людини було б просто неможливо. Ну, наприклад, старенька, яка сама впустила в свій дім крадія в якості... квартиранта. А той скористався нагодою і...
74-річна пенсіонерка Раїса Павлівна і гадки не мала, як її необачливість і необережність обернуться для неї в неприємну історію. На початку травня поточного року спільні знайомі порекомендували їй взяти на «постій» 20-річного Сергія. Хлопець щойно закінчив професійне училище, підробляв на різних «халтурах», але постійного житла не мав, оскільки приїхав у пошуках щастя до міста з одного з сіл Менського району. Старенька і раніше зустрічалася з цим «приємним молодцем». Він допоміг їй придбати металеві вхідні двері за дуже вигідну ціну - 400 гривень. Жінка і гадки не мала, що стала власницею... краденого. Ці двері Сергій надибав на «Хіт-ринку» в Чернігові. Представившись працівником, що робить ремонт на ринку, він зайшов до приміщення, де зберігалися зразки броньованих дверей, вибрав собі одні з них, а потім просто... забрав із собою.
Такого уважного хлопця (та й ще двері за безцінь приніс) жінка впустила в свою оселю. Сергій тримався довго. Справно вносив плату за житло, що винаймав. Жив собі не тужив, інколи працював, доки... не побачив у господині пластикову картку одного з банків, на яку жінка отримувала пенсію. Разом з карткою жінка зберігала і пiн-код. І Сергій не втримався. 15 липня викрав картку та почав чекати. Він знав, що жінка отримує пенсію щомісяця 17 числа. Цього разу виплати прийшли вчасно. І молодик цього ж дня зняв усі гроші з картки і одразу ж витратив їх (хлопець молодий та і відпочити хочеться гарно). А потім все ж таки зрозумів, що накоїв, злякався і нічого кращого не придумав, як... втекти додому, в рідне село. Та Раїса Павлівна зрозуміла, що тут і до чого. Звернулась по допомогу до правоохоронців.
Співробітники міліції розібравшись в ситуації одразу виїхали в Менський район, де і затримали Сергія. Він зізнався у скоєному, наразі хлопець знаходиться на підписці про невиїзд. Порушені кримінальні справи за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України («Шахрайство») та ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України («Крадіжка»).

Алла Хотінь,

інспектор ДВМ ЧМВ УМВС України в Чернігівській області
Джерело: http://kop.gov.ua






Коментарі (0)
avatar