реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Юридичні консультації вихідного дня. Дитина і соціальна відпустка

Жінці за її бажанням після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами може надаватися соціальна відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину.
День, коли дитині виповнюється три роки, є останнім днем відпустки, жінка без жодних заяв повинна вийти на роботу. Якщо вона хоче вийти раніше на умовах неповного робочого часу чи перервати відпустку, вона має на це повне право, а власник або уповноважений ним орган, у свою чергу, зобов’язаний надати таку роботу. В цьому разі жінка повинна обов’язково подати заяву, тобто інформацію, про те, що вона виявила бажання змінити умови наказу, яким їй було надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
У період перебування працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами чи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку власник або уповноважений ним орган має право проводити реорганізацію, вносити зміни до штатного розпису підприємства, установи чи організації або змінювати її структуру. Змінюючи структуру або штатний розпис, він повинен передбачати наслідки, які тягнуть за собою ці зміни. Власник повинен передусім запропонувати їй нову посаду, виходячи з кваліфікації, освіти. В разі зміни обсягу робіт із залишенням той самої назви посади при виході жінки на роботу власник зобов’язаний повідомити про зміну істотних умов праці в частині зміни обсягу функціональних обов’язків. Якщо жінка погодиться продовжувати трудовий договір з новими функціональними обов’язками, вона може бути призначена на цю роботу з того дня, коли була попереджена про зміну обсягу робіт та дала відповідну згоду. У разі відмови від запропонованої роботи власник, який надав їй на роздуми два місяці, має право звільнити її за п. 6 ст. 36 КЗпП України – звільнення працівника через відмову продовжувати трудовий договір у зв’язку зі зміною істотних умов праці.
Жінка, яка перебувала у соціальній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, приступає до виконання своїх трудових обов’язків після її закінчення у передбачений в наказі (розпорядженні) строк, не зобов’язана письмово повідомляти про це власника.

Ірина ІЛЬЇНИХ,
головний спеціаліст відділу кадрової роботи
та державної служби Головного управління юстиції
у Чернігівській області






Коментарі (0)
avatar