реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Чи буде уряд виконувати закон? --

питали на нараді в Чернігівській торгово-промисловій палаті керівники підприємств- експортерів.

Так і записали першим пунктом своєї резолюції:" Ми вимагаємо від уряду та Президента негайного виконання Закону України "Про податок на додану вартість". І термін дають:" Відшкодування перевіреного та простроченого ПДВ експортерам Чернігівщини у повному обсязі не пізніше 15 вересня..." Наївні... Але вимагати треба.

Чиновник -- статист.

"Ситуація якщо не трагічна, то досить драматична" -- визнав заступник начальника обласного управління економіки Юрій Сухомлин. І навів дані про борг держави перед, скажімо, Корюківською фабрикою технічних паперів у 24,2 мільйона гривень, перед чернігівським "Хімволокном" -- 11, 1 млн. гривень, прилуцьким "Білкозином" -- 2,6 млн. гривень, Папірнянським заводом кварцового піску -- 4,2 млн. гривень. В останньому випадку страждає ще й міжнародний імідж України, адже в підприємстві задіяні болгарські інвестиції. Чи підуть надалі до нас в економіку іноземці з таким жлобським ставленням уряду до своїхх виробників?

Юрій Сухомлин визнав, що комісія з питань повернення ПДВ припинила в області роботу:" Говорити ні про що! Збиратись тільки, щоб подивитися один на одного?". Адже область може відшкодовувати ПДВ тільки до 100 тисяч гривень, більші суми -- в ручному управлінні уряду. Побідкавшись і поспівчувавши підприємцям, чиновник благополучно покинув зібрання. А що -- на його ж зарплату це не впливає та й не він ці питання вирішує.

Поради грамотних людей.
Дмитро Скрицький, директор компанії "НЕК" та Валентина Рядська, керівник аудиторської фірми "Лотос" говорили про правильні механізми відшкодування у держави своїх грошей, але всі вони зводилися до фрази:" Дай, Боже, щоб у судовому порядку десь і колись бюджет повернув нам гроші і це треба вважати за щастя". Отак.

Підготовка до страйку

Вона цілком може початися на підприємстві "Джі Ен Ел", директор якого Людмила Логінова у листі на ім"я президента Чернігівської торгово-промислової палати виповідає ситуацію: нема коштів ні для сплати податків, ні для виплати зарплати, ні для виконання зобов"язань перед банком. Все через неповернення державою ПДВ. Підприємство, що є виробником товарів, які ввійшли в сотню кращих по Україні, та має відзнаку за високий рівень податкової культури, непотрібне ні податковій, ні урядовцям, ні місцевим владцям. Людмила Логінова:" Позачергові загальні збори трудового колективу поставили питання про підготовку до страйку у зв"язку з ігноруванням звернень державними установами".

Оптимізм Миколи Шкурка
"Якби я 20 років тому не боровся за незалежну Україну -- був би таким песимістом, як і Ви" -- відповів генеральний директор ніжинського підпрємства "Сяйво". Тільки організовані форми боротьби здатні змусити владу виконувати свої зобов"язання. Саме їх і пропонував виступаючий: для початку створити робочу групу, що акумулюватиме цю проблему, тоді вимагати введення штрафних санкцій до держави за затримку повернення ПДВ. Микола Шкурко переконаний, що "реалізаторів товарів на ринках та в роздрібній мережі оформлено як приватних підприємців, але за ними стоять потужні імпортери, що безмитно і часто контрабандно ввозять товари. Таким чином влада знищує національного товаровиробника. Тому необхідно ввести 13 відсоткове імпортне мито на товари широкого вжитку та продовольчу сировину".
Приклад 10 транснаціональних зернових холдингів, яким уряд відшкодовує за літо мільярд гривень, щоб він осів у офшорних зонах, ламає всю агітацію біло-сердешних політиків. Хоча підприємці і намагалися політики уникати. Але присутність економічного експерта ВО "Свобода" Андрія Хомицького свідчив -- від політики купцям нікуди не подітися.

"Шановне безгласне товариство" --
так назвав я учасників зібрання, адже інформаційний простір такий, що їх проблеми будуть або замовчані, або подані як телевізійна картинка. Аналіз -- зась! Тому й висновки треба робити. Адже коли більшість керівників проігнорували зібрання, а ті, що були -- промовчали, красномовно: боязнь плюс кугутська надія домовитися закулісно, похабарно до добра не доведуть. Успіх дається сміливим!

Василь ЧЕПУРНИЙ.






Коментарі (0)
avatar