реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Ніжинське міськрайонне територіальне медичне об’єднання - міф чи реальність?

Асоціація місцевих рад Ніжинського району висловила свою позицію по питанню реформування галузі охорони здоров’я міста Ніжина та Ніжинського району.

Після робочої наради, яку провів заступник голови ОДА, керівник апарату Володимир Приходько 24 липня в м. Ніжині по питанню реформування галузі охорони здоров’я м. Ніжина та Ніжинського району та створення комунального підприємства «Ніжинське міськрайонне територіальне медичне об’єднання», головою Асоціації місцевих рад Валерієм Марченком були скликані термінові загальні збори Асоціації. Доречі , керівники територіальних громад на робочу нараду не були запрошені. Як і на попередні зустрічі з керівництвом області по цьому питанню, які проходили в травні та на початку липня цього року.

Перед зібранням сільських, селищного голів виступив головний лікар Ніжинської ЦРЛ Юрій Солодько, який є керівником робочої групи, створеної при управлінні охорони здоров’я ОДА, для вивчення питання реформування галузі охорони здоров’я міста Ніжина та Ніжинського району. Юрій Павлович проінформував присутніх про роботу робочої групи, зупинився на меті реформування та передбачуваних результатах. Зокрема він зазначив, що метою реформування є зведення всіх медичних закладів міста Ніжина і Ніжинського району в єдину структуру охорони здоров’я з єдиним центром управління. Планується, що саме таким керівним органом має бути районна рада. Це дасть можливість створити більш потужні відділення вузької спеціалізації. Згідно з проектом Статуту підприємства фінансування передбачається спільне – за рахунок трансфертів, які отримують районний та міський бюджети на галузь охорони здоров’я.

На перший погляд справа дійсно заслуговує на увагу, якби не ряд проблем, які виникають на місцевому рівні. Це перш за все фінансування, адже мова йде про два різні бюджети, які затверджуються різними органами місцевого самоврядування – міською та районною радами. Питання визначення керівного органу також залишається відкритим, оскільки інтереси територіальної громади міста Ніжина представляє Ніжинська міська рада, а спільні і інтереси територіальних громад сіл, селища Ніжинського району – Ніжинська районна рада. Але головне – це людський фактор. Наскільки будуть враховані потреби сільського населення після реформування? Якою буде доля сільських фельдшерських пунктів та сільських лікарських амбулаторій: їх статус при комунальній установі, фінансування, керівництво? Чи не стане Лосинівська районна лікарня лише філіалом такого об’єднання?

Саме на ці проблеми і звернули увагу у своїх виступах голова районної ради Валерій Марченко, заступник голови Сергій Сиводід, селищний голова Анатолій Стрілець, сільський голова Ганна Рудик.

Асоціація місцевих рад затвердила текст звернення до депутатів районної ради в якому наголошується, що Постановою Кабінету Міністрів України № 815 від 13.06.2007 затверджений "Національний план розвитку системи охорони здоров’я на період до 2010 року". В п.3 цього плану чітко записано: "оптимізація мережі закладів охорони здоров’я відповідно до потреб населення" та розписані шляхи його виконання. Щодо шляхів виконання вище згаданого плану, то вони передбачають:

затвердження типового положення про відділ охорони здоров’я райдержадміністрації;
розроблення та затвердження в установленому порядку регіональних програм;
зміну господарського статусу державних і комунальних закладів охорони здоров’я шляхом їх реорганізації в державні (комунальні) некомерційні підприємства та забезпечення чіткого функціонального розподілу стаціонарних лікувально-профілактичних закладів вторинного та третинного рівнів на заклади для надання допомоги у разі гострих захворювань, заклади для лікування хронічних захворювань та заклади, що надають медико-соціальну допомогу.
Слід зазначити, що на даний час органами виконавчої влади області жоден з перелічених пунктів не виконується.

Нажаль, район вже має гіркий досвід об’єднання міського і районного відділів міліції. Результат: основна увага і зусилля спрямовані на місто, в районі – постійний дефіцит кадрів і низький рівень роботи по забезпеченню правопорядку і профілактиці правопорушень.

Тому Асоціація місцевих рад Ніжинського району вважає недоцільним реформування галузі охорони здоров’я району протягом найближчих років в такому вигляді, як пропонує ОДА. Оскільки: нормативно-правова база по цьому питанню потребує удосконалення; не відпрацьований механізм проведення процедури реформування; потребує змін Бюджетний Кодекс України стосовно передачі на районний рівень повноважень щодо фінансування з районного бюджету сільських дільничних лікарень, сільських лікарських амбулаторій та ФАПів (з матеріалів парламентських слухань від 20.05.2009 на тему «Шляхи реформування охорони здоров’я та медичне страхування в Україні»). Над усіма цими документами ще триває робота. То чому ж ми поспішаємо сказати «гоп», коли держава лише готується «стрибати»?

Враховуючи всі ці проблеми, селищний, сільські голови від імені населення територіальних громад, які вони представляють, звертаються до депутатів районної ради «підійти виважено та помірковано до розгляду цього питання, з максимальним урахуванням спільних інтересів жителів територіальних громад сіл, селища Ніжинського району та прийняти звернення до обласної ради та обласної державної адміністрації щодо призупинення дій на обласному рівні по реформуванню галузі охорони здоров’я м. Ніжина та Ніжинського району до часу створення необхідної нормативно-правової бази на загальнодержавному рівні в частині розробки процедури реформування» (з повним змістом звернення можна ознайомитись на сайті районної ради www.nizhin-rada.gov.ua)

Керуюча справами Ніжинської районної ради
Оксана Мелашенко






Коментарі (0)
avatar