реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Наш Патріарх — Філарет!

З ким вони сперечалися, прихильники московського патріархату, вигукуючи:» Наш Патріарх — Кіріл!»? Хіба хтось їм доводив протилежне? Чи вони й через рік не забудуть своєї ганьби, коли в присутності Вселенського патріарха Варфоломія І кричали таке, тільки з іменем покійного московського патріарха?

Візит московського патріарха Кіріла вразив з перших його кроків — такої щільної охорони ми не бачили під час візиту Вселенського Патріарха, а Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет взагалі без охорони ходить. Якийсь дядько в картузі кинувся до московського патріарха із запискою — охорона його миттю відтрутила. Спрацювала професійно, адже й охороняють московського патріарха працівники державної служби охорони Росії. Власне, і в самій Москві патріарх Кіріл служить з посиленою охороною — кого він боїться?

Слід віддати належне Президенту Віктору Ющенку — він змусив московського гостя вшанувати пам»ять жертв Голодомору. На фоні суцільного несприйняття російською владою теми Голодомору в Україні такий крок українського Президента і московського патріарха обнадіює і свідчить про певну політичну самостійність нинішнього глави РПЦ. До речі, спогад патріарха Кіріла про голод у його сім»ї на Поволжі, з яким він поділився перед журналістами і Президентом, також говорить про неординарність цього візиту. Президент подарував патріарху Кірілу вишиванку у полтавському стилі. І наголосив про потребу для України єдиної Помісної православної Церкви, а не розділеної, як сьогодні. Чим викликав заперечення у патріарха Москви — цікаво, а чи зміг би він так вільно дискутувати з президентом Росії?! До речі, знаючи, що Президент України належить до УПЦ Київського патріархату, патріарх Кіріл визнав — ми, мовляв, з президентом належимо до православної церкви. Помилки для дипломата такого рівня неможливі. Чи не є така заява першим, дуже обережним кроком до пошуку розмови з незалежним українським православієм?

Наша Українська православна церква Київського патріархату запропонувала зустріч з московським гостем. Відповіді не було. А Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у зверненні до українського народу наголосив:» Та позиція, яку займав Московський Патріархат по відношенню до Української церкви і її незалежності протягом останніх майже 20 років, є неконструктивною. Говорити – «покайтеся всі і підкоріться Москві» - це не конструктивно. Цього не буде. Українська церква має право на свою незалежність».

…А українською мовою, як обіцяв, московський патріарх так і не заговорив. Це ж не Папа Римський. Хіба що в Почаєві, можливо, «снизойдет». Для норовливих галичан.

Василь Чепурний.






Коментарі (2)
avatar
1
Белорусского патриарха тоже Филарет зовут!
avatar
2
Неужели вера - это так важно?
avatar