реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

До нас їде патріарх. Московський

Велике турне Україною розпочинає глава РПЦ патріарх Московський Кіріл. Він планує відвідати Київ, Донецьк, Крим, Волинь і Почаїв. Що символічно — мовляв, вся Україна — під опікою московського престолу. Починаючи підготовку до візиту, патріарх Кіріл пообіцяв навіть вивчити українську мову. Побачимо…

Глава РПЦ безпосередньо пов’язаний з ерзянським світом, родичі його живуть у Нижньому Новгороді та в Ічалківському районі Мордовії. Відомий спеціаліст по іменах і прізвищах у Поволжі Семен Черних із Йошкар-Оли вважає, що Гундяєв (прізвище московського патріарха) — від древнього традиційного чоловічого імені, яке у марійців звучало як Кундєй, а у їхніх родичів — мордви (ерзя і мокші) — Гундяй. А воно в свою чергу походить від кореня «кунд», відомого в угро-фінських народів як «край, місцевість, рідна сторона». Тобто «гундяй» — означає «земляк».

Походить патріарх Кіріл зі священицького роду — і батько його, і дід постраждали від комуністичної влади. Але коли нардеп Глєб Якунін почав діставати з архівів КДБ справи архієреїв, митрополит Кіріл (проходив в органах за кличкою Михайлов) викупив архівні документи, за допомогою яких сформував базу компромату.

У середині 90-их років був гучний скандал, пов’язаний із фактом продажу через митрополита Кіріла імпортних цигарок, що надходили по гуманітарних каналах російської церкви. Спираючись на митні документи, журналісти встановили, що цигарки поставляла фірма «Філіп Моріс Продакшн Інк» зі Швейцарії, міста Базеля, Гютерштрассе, 133. Адресою складу було позначено Данілов монастир. Крім надприбуткової торгівлі цигарками, митрополит Кіріл, за твердженням московських журналістів, торгував навіть алкоголем, дорогоцінними каменями, нафтою. При цьому фірми, засновані митрополитом Кірілом, через деякий час зникають, що дає йому підстави виступати зі спростуваннями, а на їх місці з’являються нові.
Також митрополит Кіріл володіє нерухомістю у Швейцарії, а в Росії ним разом із митрополитом Климентом засновано банк «Пєрєсвєт».

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет добре знає свого московського «колегу» і вважає його людиною великих організаційних здібностей, але малої духовності. Патріарх Філарет каже: «Патріарх Кирил приїжджає до своєї пастви, пастви Московського патріархату. І ми не заперечуємо його права на відвідання своєї пастви. Але якби він тільки до своєї пастви їхав! Але він їде в Україну, стосовно якої заявляє, що не є іноземцем у ній. Якщо він не іноземець в Україні, то це означає, що Україна для нього не є державою щодо Росії. І хоча він постійно заявляє, що церква не повинна втручатися у політику, його дії свідчать, що якраз політичні наміри мають перевагу над пастирським візитом».






Коментарі (0)
avatar