реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податкова діє!

Однією зі складових доходних частин міського бюджету є податок з доходів фізичних осіб, частка якого в надходженнях по платежах, що контролюються податковою службою, становить 76,2%.
Зокрема, за 1 півріччя цього року до бюджету міста було забезпечено всього податків та зборів 132,8 млн. грн., з них податку з доходів фізичних осіб 101,2 млн. грн.
Станом на 01.07.2009 року платниками податків до місцевого бюджету є 5788 юридичних осіб та 20732 суб’єкти господарської діяльності - фізичні особи.
На обсяги надходження податку з доходів фізичних осіб впливають такі складові як фонд оплати праці, прожитковий мінімум, розмір мінімальної заробітної плати та рівень надходжень податку від суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб.
Дані моніторингу сплати податку з доходів фізичних осіб юридичними особами у 2009 році по м. Чернігову свідчать, що ситуація із виплатою зарплати та перерахуванням до бюджету податку з доходів фізичних осіб вкрай загострилася.
Негативну ситуацію ілюструє такий показник як кількість безробітних, заборгованість по заробітній платі, приховане безробіття-працівники підприємств відправлені у відпустки без збереження заробітної плати.
За даними міського центру зайнятості по м. Чернігову на обліку перебувають 5816 безробітних, з них з ініціативи підприємств фактично вивільнено 1334 особи. І ця тенденція зберігається: підприємствами заявлено, що додатково 1057 осіб будуть звільнені зі своїх робочих місць.
Як свідчить проведений аналіз, на даний час знижено надходження податку з доходів фізичних осіб по таких галузях як виробництво, будівництво та інших, на які значного впливу ми не маємо.
Водночас проводиться робота з категорією платників податків, у яких незначна кількість працюючих, а саме в напрямку збільшення рівня виплати заробітної плати, легалізації робочих місць, що у свою чергу надає можливість збільшення надходжень по податку з доходів фізичних осіб.
Зокрема, з початку року збільшили перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб у порівнянні з відповідним періодом минулого року близько 600 підприємств на суму 14,1 млн.грн.
Залишається проблемним питання погашення заборгованості по заробітній платі та відповідно сплата податку з доходів фізичних осіб.
Станом на 21.07.2009 року заборгованість по заробітній платі за попередніми даними становить 15,3 млн.грн., у той же час на початоку року вона була у межах 5,5 млн.грн.
Ми не миримося з таким станом справ – направляємо листи до прокуратури міста, Територіальної державної інспекції праці у Чернігівській області, районних управлінь праці та соціального захисту населення з приводу наявної заборгованості по заробітній платі та її виплати нижче законодавчо встановленого розміру.
Так, цього року до прокуратури м. Чернігова передано листи по 641 СГД та до Територіальної державної інспекції праці в області – по 518 СГД.
За результатами проведеного аналізу одним з потенційних резервів наповнення місцевого бюджету може бути надходження від СГД-фізичних осіб, які на даний час вибрали спрощену систему оподаткування та визначили своїм видом діяльності маркетингові послуги, здача майна в оренду, бухгалтерські та секретарські послуги.
Зокрема, по місту на цей рік визначили своїм видом діяльності маркетингові послуги – 203 СГД-фізичні особи, які сплатили до бюджету єдиного податку в сумі близько 240,0 тис.грн. та задекларували отриманий валовий дохід у сумі 99,7 млн.грн.
Відповідно до проведених розрахунків тільки від цієї категорії платників бюджет недоотримав податку з доходів фізичних осіб близько 11,0 млн.грн. у разі декларування таких сум на загальній системі оподаткування.
А за таким видом діяльності, як здача майна в оренду, на даний час працють 637 фізичних осіб, якими до бюджету за перше півріччя сплачено податків 993,0 тис.грн та задекларовано доходу 37,6 млн. грн. Від цієї категорії платників бюджет недотримав близько 4,0 млн.грн. податку з доходів.
На даний час у місті перебувають на обліку 17 юридичних осіб, якими отримано 433 ліцензійні картки на здійснення перевезення пасажирів на таксі. У І півріччі цього року даними підприємствами сплачено податку з доходів фізичних осіб 10,8 тис.грн. (у 2008 році – 7,8 тис.грн.) та інших податків до бюджету в сумі 75,4 тис.грн. При цьому підприємствами нараховується заробітна плата нижче або на рівні мінімально встановленого розміру.
Водночас, на обліку перебувають 149 підприємців, які надають послуги по перевезенню пасажирів на таксі. Ними сплачено цього року 134,1 тис.грн. єдиного податку.
Сьогодні ми продовжуємо працювати над пошуком нових резервів, які сприяли б виконанню доведених завдань та наповненню бюджету міста. Адже лише таким чином ми зможемо забезпечити добробут чернігівців.

Федір Уляненко, начальник ДПІ у м. Чернігові






Коментарі (0)
avatar