реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Отримуючи тіньову зарплату – замисліться над майбутнім

Інфляція, безробіття, соціальна незахищеність незаможних верств населення, зростання заборгованості із заробітної плати – ось далеко не повний перелік наслідків фінансово – економічної кризи.
Саме у сфері виплати заробітної плати відбувається найбільше ухилень від оподаткування та порушень законодавства. Серед них заборгованість, зарплатня «у конвертах» та виплата заробітної плати, яка не відповідає прожитковому мінімуму. Тому боротьба з такими явищами є одним з напрямків роботи, над яким постійно працює податкова служба міста.
Зокрема фахівці управління оподаткування фізичних осіб постійно відпрацьовують підприємства, у яких згідно з показниками податкової звітності заробітна плата нараховувалася у розмірі, меншому законодавчо встановленого рівня. Серед методів – проведення зустрічей, заслуховування на засіданнях комісій, проведення співбесід, надсилання листів з відповідними повідомленнями, а також заходи спільних дій з органами місцевої влади та проведення індивідуальної роз’яснювальної роботи з суб’єктами підприємницької діяльності.
У результаті 150 підприємств підвищили рівень виплати заробітної плати. Збільшення надходжень податку з доходів фізичних осіб від таких підприємств становить близько 80 тис.грн.
Важливим є показник стану заборгованості із виплати заробітної плати, адже від цього залежать надходження до бюджету податку з доходів фізичних осіб.
За результатами опрацювання підприємств, які станом на 01.07.09р. мали заборгованість із виплати заробітної плати, погашено майже17,8 млн.грн. та сплачено податку з доходів фізичних осіб на суму близько 2,2 млн.грн.
Крім зазначеного вище має місце таке явище, як робота працівників без укладання передбачених законодавсвом трудових договорів, що породжує тіньову виплату заробітної плати та ухилення від оподаткування.
З початку року фахівцями інспекції виявлено 1323 неоформлених найманих працівників. У підсумку всі вони були оформлені відповідно до вимог чинного законодавства.
З приватними підприємцями постійно проводяться співбесіди щодо порядку нарахувань та виплати заробітної плати найманим працівникам як особисто, так і в телефонному режимі. У результаті 92 СПД додатково сплатили заробітну плату найманим працівникам, у результаті чого сплачено до бюджету податку з доходів фізичних осіб на суму 21,2 тис. грн.
Слід пам’ятати, що робота без укладання передбачених законодавством трудових договорів означає, що немає жодних гарантій щодо розміру зарплати, безпеки праці, захисту від незаконного звільнення. Людина перетворюється на безправного раба, якого можна будь – якого часу звільнити з підприємства навіть не розрахувавшись з ним. Однак деякі наймані працівники через матеріальні труднощі погоджуються на такі умови праці і позбавляють себе прав на соціальний захист та пенсійне забезпечення.
Хочемо вкотре застерегти - погоджуючись на зарплату «в конвертах», ви ставите під загрозу своє майбутнє!
Володимир Луценко, заступник начальника ДПІ у м. Чернігові





Коментарі (0)
avatar