реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чи будуть колись на нашій землі Сіверянські фестивалі ?

20 липня на «Високому Валі» до 350-ї річниці Конотопської битви відбулася Інтернет-конференція з доктором історичних наук, професором, завідувачем Кафедри історії слов'ян Чернігівського державного педагогічного університету Сергієм Лепявко.

Питання Сергія Соломахи до професора С.Лепявки:
На фасаді нової школи у Конотопі є пам’ятна дошка на якій написано, що командувач обороною у 1659 році Конотопа Гуляницький був(по пам’яті) начебто наказним гетьманом Сіверським.
Як широко використовувався в часи в часи Гетьманщини термін Сіверщина ?
Що він тоді означав?
Чи не замало ми використовуємо назву Сівещина ?
Чому у Сеньківці щорічно відбуваються бучні комсомольські, а у Шестовиці варяжські тирла, а немає жодного Сіверянського етногафічного фестивалю ?
Чи не сором і вам, і нам, панове?

С.ЛЕПЯВКО: Титул "Сіверський гетьман" вживався у козацькому війську неодноразово. Наприклад, так згодом називав себе і чернігівський полковник Дем'ян Многогрішний. За своїми обов'язками це був наказний (тимчасовий) гетьман козацтва, яке діяло на Сіверщині.
Що стосується сучасного ставлення до назви "Сіверщина", то вона все ж не забута. А щодо фестивалів - я таку ідею підтримую, але її реалізація потребує патріотизму місцевої влади і (або) бізнесу, а також ентузіастів, яких одним соромом не народиш.

Довідка з сайту siver.uct.ua

Сіверський інститут регіональних досліджень – чернігівська міська громадська організація. Створена у 2000 р., статут зареєстровано розпорядженням чернігівського міськвиконкому № 340-р від 3 жовтня 2001 р.
Сіверський інститут створювавася науковими працівниками та має у своєму складі двох докторів наук та дев’ять кандидатів наук. Це найвищий за рівнем освіти рейтинг серед громадських організацій регіону.
Загальна чисельність організації – 13 осіб.
Керівник організації – Лепявко Сергій Анатолійович, доктор історичних наук

Деякі цілі та завдання діяльності цієї організації щодо Сіверщини:
• створення картотеки та архіву Народної живої історії Сіверщини, сайтів Інтернет, поширення інформації про регіон всіма доступними засобами;
• сприяння виробленню інтелектуального продукту, продукції виробничо-технічного призначення, масового споживання, народних промислів.

Невже все залежить від патріотизму місцевої влади і (або) бізнесу?
Агов, ентузіасти !?






Коментарі (0)
avatar