реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Чернігівщина - археологічний край

Сьогодні у Чернігові розпочав роботу III Міжнародний польовий археологічний семінар «Матеріальна та духовна культура Південної Русі», присвячений 100-літтю від дня народження ученого-славіста, дослідника історії Давньої Русі, доктора історичних наук, професора Василя Довженка.
Участь у відкритті семінару взяв голова облдержадміністрації Володимир Хоменко. У вітальному слові до його учасників – відомих істориків та археологів – він, зокрема, розповів про найбільш відомі пам’ятки історії та культури, які знаходяться на території області. А це археологічний комплекс біля с. Пушкарі Новгород-Сіверського району; чи не єдина повністю розкопана стоянка пізнього палеоліту поблизу с. Мезин Коропського району; найпівнічніші кургани войовничих скіфів у Чернігівському районі, Шестовицький комплекс, Гетьманська столиця Батурин, де зараз завершується реставрація та музеєфікація однієї з перлин вітчизняної архітектури доби класицизму – Палацу К.Г Розумовського.
Також голова облдержадміністрації повідомив, що знайдено можливість для відновлення цілеспрямованої роботи над чернігівським томом «Зводу пам’яток історії та культури України».
Володимир Хоменко наголосив: Чернігівська обласна державна адміністрація послідовно опікується питанням збереження, реставрації та відтворення пам’яток історії та культури. Наразі започатковано новий науково-просвітницький проект – системне вивчення і відродження стародавнього Любеча. Нещодавно створено комунальне підприємство «Історико-археологічний музейний комплекс «Древній Любеч», якому передано одну з найбільших будівель містечка, де після ремонту має розміститися історико-краєзнавчий музей.
Коштом обласного бюджету розпочато розкопки, які проводить Любецька археологічна експедиція, створена на базі Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка. на часі реставрація ближньої печери Святого Антонія і кам’яниці Павла Полуботка. У перспективі планується відтворити у Любечі давньоруський замок, який академік Борис Рибаков пов’язував з іменем Володимира Мономаха. Передбачена також модернізація усієї інфраструктури Любича, що дасть потужний імпульс відродженню цього куточка Чернігівщини.
«Зрозуміло, що у цих наших починаннях ми потребуємо підтримки наукової спільноти й готові до співробітництва з вітчизняними і зарубіжними істориками та археологами», - зазначив Володимир Хоменко.
В рамках семінару його учасники також візьмуть участь у VIII Міжнародному фестивалі історичного фехтування та слов’яно-варязької культури „Коровель-2009”, що проходить у с. Шестовиця Чернігівського району.

Прес-служба облдержадміністрації






Коментарі (0)
avatar