реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Ірина Ворожбит — літописець Варвинщини

У наукових читаннях, присвячених 200-річчю від дня народження Осипа Бодянського, виступила юна дослідниця і краєзнавець із Варви Ірина Ворожбит з авторефератом «Роль і місце української історії в науковій спадщині Осипа Бодянського». Вона підкреслила, що Бодянський як редактор видання «Читань Московського товариства історії і старожитностей російських» видав сто томів наукових праць, серед яких відомі вітчизняні дослідження «Історія України-Руси», «Літопис Величка», «Житіє Феодосія Печерного», «Житіє святих Бориса і Гліба», «Источники малороссийской истории» Дмитра Бантиш-Каменського, «Густинський літопис» та багато власних праць ученого.
Цікавим є той факт, що за допомогою далекої родички Осипа Максимовича вчительки математики Варвинської районної гімназії Галини Дмитрівни Компанієць юній дослідниці вдалося відтворити генеалогічне дерево роду Бодянських.
До речі, Ірина Ворожбит справжній юний краєзнавець, адже третій рік поспіль працює в Чернігівському територіальному відділенні Малої академії наук України в секції «Історичне краєзнавство». Три роки тому вона порівнювала два антифашистські повстання, що проходили на території окупованої України — Варвинське Чернігівської та Павлоградське Дніпропетровської областей; торік юна дослідниця намагалася довести вплив Гнідинцівського газопереробного заводу, що у Варвинському районі, на екологію, здоров’я, соціально-економічний розвиток мешканців Варви, а нині обстоювала визначальне місце української історії в науковій спадщині Осипа Бодянського. Ірина є неодноразовим переможцем і лауреатом обласного та Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту учнівських науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, а також обласного та Всеукраїнського етапів предметної олімпіади з історії.
Я поставила Ірині кілька запитань.
— Нині твої досягнення — це результат наполегливої праці. Чи є смисл у такій титанічній праці?
— Так. За чотири роки я накопичила певні досягнення і вважаю їх ґрунтом для подальшого старту.
— Як ти гадаєш, чи здобуті знання знадобляться тобі у подальшому житті?
— Звичайно. Це — найефективніший спосіб розкритися і зайняти свою нішу.

Валентина САВЕРСЬКА-ЛИХОШВА, заслужений учитель України.
смт Варва.






Коментарі (0)
avatar