реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Головиха Наталія Романова про село і владу

Наталія Романова не цурається старовинного українського терміну – головиха. Не в розумінні — дружина голови, а жінка, яка сама є головою. Ось як і вона, що очолює Чернігівську обласну раду. Про голових теж йдеься у нашій розмові. А загалом ми говоримо зараз про підвищення ролі самоврядування, місцевих громад, самих жителів у суспільному житті. Тут, на жаль, поки що мало робиться. Але зрушення є. І про це — розмова з перших вуст, адже Наталія Романова представляє місцеве самоврядування не лише на всеукраїнському, а й на європейському рівні.

-- Ось мені надали аналітичну довідку за минулий рік, де значиться, що 70 відсотків корупціонерів по області — це сільські та селищні голови. Але коли починаєш розбиратися детальніше, виявляється, що це пов’язано або з незнанням законодавства, або із «синдромом Юрія Дєточкіна». Це коли голова щиро хоче допомогти громаді, як це було в Щорському районі. Там голова хотіла подбати про те, щоб при сільраді постійно були ритуальні приналежності, бо село далеко від райцентру. А її постійно штрафували. Громада ж тричі їздила її відстоювати.
Тому, мабуть, вірно говорила Прем’єр на зборах, що треба обмежити кількість перевірок на селах — це зараз якась монголо-татарська навала, оці численні перевірки. І було прийнято таку постанову уряду.
... При сільських, селищних радах діють комунальні підприємства, що надають дуже потрібні людям послуги – оранка, транспорт, ритуальні послуги. Вони в основному неприбуткові. Коли їх перевели на загальну систему оподаткування, у нас із 200 залишилося в області 100 таких підприємств. Тому це питання теж піднімали голови. І був проголосований урядом нормативний акт про повернення цих підприємств на систему єдиного податку.
... Одна з наболілих проблем: ціни на молоко, що здають селяни. За зверненням і обласної ради, і Асоціації місцевих рад Чернігівщини Антимонопольний комітет відкрив справи проти 10 молокопереробних підприємств щодо порушення антимонопольного законодавства. Але все одно на селянах наживаються. Є різні пропозиції. Можливо, треба постановою уряду затвердити якийсь мінімум закупівельної ціни залежно від регіону, сезону. Треба повернутися до отого положення договорів, де зазначено, що підприємство, яке закуповує молоко, повинне 2 відсотки прибутку віддавати на розвиток громади, де закуплено продукцію.
Ось сьогодні я обговорювала цю наболілу тему з вертіївським головою. Вона говорить, що рік тому у них селяни тримали 1000 корів, а зараз — 460.
Я згадала чомусь ситуацію, яка була у 50-ті роки в моєї бабусі та її односельців, коли обклали податками дерева, корів...

Повністю інтерв"ю голови Чернігівської обласної ради Наталії Романової, яке записав Петро Антоненко, читайте в номері газети "Сіверщина" за 16 липня






Коментарі (0)
avatar