реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Наш спецкор -- у Карелії. Фотозвіт

Мандрівник-дослідник Олександр Волощук продовжує чергову подорож Росією. Сьогодні на черзі – столиця Карелії – Петрозаводськ.

Слово Олександру:

У Петрозаводськ прибув 10 липня. Але про все по черзі після того, як залишив Санкт-Петербург.
7 липня я приїхав у село Стара Ладога - одне з найдавніших поселень Російської Півночі.
Тут у Староладозькому Микольському чоловічому монастирі ігуменом є отець Варфоломей - людина з чернігівським корінням.
Його мати – Олександра Федорівна - родом з села Лемешівки Городнянського району. Не так давно, в квітні нинішнього року, отець Варфоломей доставив у Лемешівський храм велику ікону Божої Матері "Неупиваєма чаша".

Я отримав чудовий прийом в монастирі, спілкувався з ігуменом, отримав від нього у подарунок кілька цінних книг и матеріальну підтримку. Також оглянув старовинну Ладозьку фортецю 9-17 століття.

Після Старої Ладоги відвідав місто Нова Ладога на березі Ладозького озера, а далі заїхав у Олександро-Свирський монастир, поклонився мощам Преподобного Олександра Свирського.

9 липня вїхав з Ленінградської області в Карелію і надвечір прибув в місто Олонець - колишній губернський центр (була така Олонецька губернія). Але чогось цікавого для себе там не знайшов, та ще й добряче промок, бо кілька годин поспіль йшов дощ.

10 липня автостопом приїхав у столицю Карелії – місто Петрозаводськ. Я вже бував тут у 2004 році під час першої подорожі по Російській Півночі.

Зупинився у давнього знайомого - президента Академії соціально-правового захисту Юрія Дмитрієва - людини, яка все своє свідоме життя присвятила вивченню і дослідженню теми будівництва та експлуатації Біломорканалу. Юрій Дмитрієв також є тією людиною, яка відкрила світові сумнозвісне урочище Сандармох, де в 1937 році були розстріляні тисячі вязнів ГУЛАГу, в тому числі й чернігівський поет Марко Вороний.

Я знав, що в Петрозаводську проживає чимало вихідців з Чернігівщини. І вже в перший же день познайомився з одним із них - журналістом і письменником Анатолієм Гордієнком. Він народився у Чернігові, як і його дружина Інна Олександрівна, але в Петрозаводську живе з 1960 року.

Анатолій Гордієнко чимало років досліджує тему Радянсько-фінляндської війни 1939-1940 років, написав кілька книг на цю тему, одна з яких - "Загибель дивізії" - викликала великий інтерес і була видана не тільки в Росії, а й у Фінляндії. А всесвітньовідомий кінорежисер Куштуріца найближчим часом збирається зняти за романом "Загибель дивізії" художній фільм.

Сьогодні, 11 липня, відбулась зустріч з членами українського національно-культурного товариства Карелії "Калина" і, зокрема, з її керівником Ларисою Скрипниковою, а також з одними з найактивниших петрозаводськими українцями: Вірою Прокопьєвою (народилася в Городнянському районі, є заслуженим лікарем Карелії), Тетяною Сибірєвою та Олегом Мисилюком.

Спілкувалися за щедрим столом з українським борщем, салом, та національними карельськими стравами. З Ларисою Скрипниковою та Вірою Прокопьєвою записав інтерв’ю, яким "поділюся" після повернення з мандрівки з обласним радіо. Дізнався про діяльність українського товариства "Калина" та про перспективи його розвитку.

13 липня маю намір залишити Петрозаводськ і рухатися далі за напрямком Медвежогорськ - урочище Сандармох - Повенець - 8-й шлюз Біломорканалу - Кандалакша.

Погода перемінна - то дощ, то сонце. Комарі злі й кусючі. Настрій відмінний.
Всього найкращого. До звязку.

Олександр, 12 липня, м.Петрозаводськ.









Коментарі (0)
avatar