реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

9 липня - день українських перемог на Сіверщині

9 липня 1659 року, тобто 350 років тому, козацьке військо на чолі з гетьманом Іваном Виговським здобуло блискучу перемогу на нашій Сіверській землі під Конотопом над Московськими загарбниками.
330 років потому, відновлюючи славні козацьки звитяги, 9 липня 1989 року в Чернігові представники різних "неформальних" демократичних об'єднань, Української Гельсинської Спілки, Товариства української мови Чернігово-Сіверщини утворили масову громадсько-політичну організацію Чернігівську Крайову організацію Народного Руху України за перебудову, яка внесла значний вклад у руйнування тоталітарного комуністичного режиму, відновлення української державності, національне відродження, політичне реформування країни, закладення фундаменту побудови громадянського суспільства в Україні.
Щиро вітаємо з цими перемогами всіх рухівців, всіх українських патріотів, всіх земляків сіверян !

Слава УКРАЇНІ !"

Слава ГЕРОЯМ !

За дорученням

Громадського оргкомітету по підготовці та проведенню заходів щодо відзначення 20-ї річниці утворення на Чернігівщині громадсько-політичної організації Народного Руху України за перебудову.

Голова Валерій Сарана

Секретар Сергій Соломаха

P.S. Ось що писала про цю подію тоді газета во/ "ЧПРЗ" „Приборостротель” № 28(710) від 19 липня 1989 р.

Створено відділення НРУ

9 липня в нашому місті відбулися установчі збори, на яких було оголошено про створення регіонального відділення Народного Руху України за Перебудову (НРУ).
Незважаючи на недільну спеку, в приміщенні кооперативного технікуму зібралися люди, яким не байдужа доля перебудови, що аж надто поволі спричиняє до змін у житті українського загалу. Більшість зібрання стривожена гальмуванням оновлюючих процесів на Україні, відверто стишеним просуванням суспільства у напрямку відкритості і гласності, а тому прагне дійових справ заради прискорення перебудови, намагається влити бодай маленький свій потічок у бурхливий розвій перебудовних ідей.
На збори зійшлися і з’їхалися представники різних самодіяльних організацій міста і районних центрів. Активну участь у дискусії взяли промовці від партійних органів, товариств шанувальників української мови ім. Т.Г.Шевченка, "Меморіал", "Демократического движения в поддержку Перестройки", української хельсінської спілки.
Збори обрали тимчасову раду та її виконавчий комітет. Було оголошено про створення комісій, які повинні охопити майже всі напрямки суспільного життя. Отож кожному, вболіваючому за долю перебудови, знайдеться конкретна справа.
Учасники зборів висловили думку про необхідність видавництва друкованого органу, запропоновано для обговорення його назву - «Світанок».
Збори повідомляють, що на порядку денному конференції, яку вирішено провести в наступному місяці, в впершу чергу стоятиме пи-тання обговорення та утвердження тимчасового статуту регіонального відділення НРУ, участі у республіканському з'їзді НРУ, що має відбутися у вересні в Києві.
Отже, зроблено перший крок. Попереду важка і відповідальна праця, завдяки якій маємо надалужити згаяний час. Першочергове завдання НРУ - це надбати довір'я нараду, яке є єдиним міцним гарантом успіху у загальній борні за перебудову.


С.Соломаха






Коментарі (0)
avatar