реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

2,5% російської картоплі виробляється в одному з фермерських господарств Стародубщини

Селянське фермерське господарство російської провінції в теорії і на практиці вивчили члени постійного комітету Брянської обласної Думи по аграрній політиці і природокористуванню на своєму виїзному засіданні у вівторок, 30 червня. Прикладом для народних обранців і запрошених послужили господарства Меленського поселення Стародубського району, що виробляють 2.5 % всієї російської картоплі.

Теоретичну частину засідання відкрив заступник голови комітету Микола Белоус. Тут про кількість і загальні результати діяльності КФК області розповіла голова правління БРОО «Фермери Брянщини» Людмила Сімонова. Так, з її слів на території області зареєстровано 980 селянських господарств, проте більше половини з них, припинивши свою діяльність, не знялася з обліку. І на сьогодні в області реально функціонують 270 господарств, які користуються держпідтримкою у вигляді мінеральних добрив, засобів захисту рослин, субсидіями на покупку племінної худоби, сільгоспмашин. Взагалі фермерських господарства по ряду показників успішно конкурують з крупними сільгосппідприємствами. Найбільш передові з них обробляють від 1000 до 5000 гектарів ріллі, одержуючи при цьому врожайність зернових культур 40-50 центнерів з гектара і картоплі більше 400 центнерів з гектара. Серед останніх — КФХ «Богомаз» Стародубського району, очолюване подружжям Богомазів — Олександром і Ольгою. Обидва вони — кандидати економічних наук і, до всього іншого, натури що цікавляться, як то кажуть, «з поглядом що горить».

Олександр Богомаз: найкраща частина виробленої господарством картоплі йде, зокрема, і на виробництво чіпсів «Лейс»

Запрошені на засідання глави обласних КФК Стародубського, Жірятинського, Унечського і інших районів області відзначили, що селянським фермерським господарствам доводиться, м'яко кажучи, не солодко. І це не тільки із-за необхідності знайти і утримати як саме господарство, так і ринок збуту продукції, але і із-за постійної паперової звітності.

Після офіційної теоретичної частини члени думського комітету і запрошені сіли по машинах і відправилися в рейд по картопляних полях господарства Ольги і Олександра Богомозов. Утворене воно було в 1998 році, але розмах і ім'я придбало тільки у 2005 році, коли у декілька разів збільшилися площі оброблюваної землі. І сьогодні, за словами Олександра Богомаза, Меленське сільське поселення виробляє 2.5 % всієї російської картоплі. «Нам пощастило, у нас сприятливе середовище — багато конкурентів. Є у кого вчитися», — говорить господар тисячі гектарів землі, пущеної під засів картоплі у виробничих масштабах.

Дійсно, Стародубський район — найкрупніший район в області по виробництву сільгосппродукції. На його території 58 діючих господарств з 270 таких по області. Найкраща частина виробленого КФХ «Богомаз» картоплі йде, зокрема, і на виробництво чіпсів «Лейс», які компанія перевіряє на всі показники — і смаку, і відсутності шкідливих речовин. Ділячись досвідом з колегами, Олександр Богомаз розповідає, що найбільш затребуваним в торгових мережах є європейський сорт картоплі «Астерікс». Він ідеально підходить для продажу, що пакетується: красивий зовні, якісний на смак, стійкий до тривалого зберігання, хоч і менш урожайний.

У КФХ працюють сім'ями: чоловік — водій або тракторист, дружина — сортувальник. Середня заробітна платня в господарстві — двадцять тисяч рублів

Вражені розмахом картопляного господарства, учасники наради, що плавно перетекла в семінар або навіть майстер-клас, відправилися в розташовані неподалеку картопляні сховища, кожне з яких вміщає три тисячі тонн картоплі. Тут господар величезних площ розповів, що у нього працюють близько ста чоловік, сам колект© ИА «Наш Брянск.ru», 2009ив формують сім'ї, коли чоловік — тракторист або вантажник, а дружина працює на сортуванні картоплі, що середня заробітна платня в господарстві складає двадцять тисяч рублів і премію в декілька зарплат працівники одержують до кінця року.

На питання про секрети свого успіху Олександр Богомаз поділився одкровеннями: «Головне надбання господарства — не сорти картоплі і не трактора, а кадри в колективі. Всі трактористи у нас молоді — до сорока років, а колектив сортувальниць в тридцять чоловік за одну робочу зміну уручну сортують від шістдесяти до ста тонн картоплі». Господар також повідав: «Ми прагнемо зробити так, щоб кожен член колективу відчував себе людиною. Людина на селі п'є з горя. Якщо йому запропонувати гідну заробітну платню, він пити не буде. До того ж у нас в кінці року непогані премії, якщо були випадки невиходу на роботу або вихід в нетверезому вигляді — працівник позбавляється премії». В зв'язку з цим недивно, що населення Стародубщини 1 березня цього року вибрало представляти свої інтереси в регіональному парламенті саме Олександра Богомаза.

Побачене і почуте в господарстві подружжя Богомазів Микола Белоус прокоментував так: «Я давно не бачив на Брянщині таких технологій. Висока продуктивність, європейська якість продукції поєднується тут з дотриманням всіх нормативів. Плюс до всього в господарстві створені всі соціальні умови для працівників колективу, відчувається творче відношення керівників до всього, що вони роблять».

© ИА «Наш Брянск.ru», 2009









Коментарі (0)
avatar