реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Чернігівці вшанували пам'ять отамана Галаки (Івана Васильчикова)

6 липня представники чернігівської організації ВО «Свобода» у с. Пилипча Ріпкинського району вшанували пам'ять отамана Галаки (Івана Васильчикова). Загін під керівництвом отамана Галаки діяв на півночі Чернігівщини та півдні Білорусії у 1919-1921 роках.
За свідченням сучасників, у ті дні завдяки діям гайдамаків, влада більшовиків трималася тільки у великих міста. Було знищено безліч ворогів української нації. У ніч з 4 на 5 липня 1921 року отамана Галака було підступно вбито. Біля могили отамана клірики Чернігівської єпархії УПЦ КП о. Євген Орда та о. Олег Худацький відслужили заупокійну літію.
- Сучасна влада вшановує тільки українські поразки але аж ніяк не перемоги, - наголосив у своїй промові Олександр Демиденко, - нам хочуть прищепити «комплекс меншовартості». Але ми маємо пам'ятати про звитягу наших предків, які нищили ворогів своєї землі. Дії отамана Галаки це була адекватна відповідь на більшовицький терор, політику «військового комунізму».
По дорозі до с. Пилипча свободівці заїхали на місце репресій російськими каральними органами НКВД українців у 1937-1938 роках поблизу с. Халявин. На місці злочину в пам'ять закатованих була здійснене богослужіння.
В Ріпках було проведено інформаційну компанію. Місцевих жителів ознайомили з програмою та діяльністю ВО «Свобода».

Прес-служба
Чернігівської обласної організації
ВО «Свобода»









Коментарі (0)
avatar