реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Арсеній Яценюк закликає

У Чернігові відбулася презентація обласного відділення новоствореної всеукраїнської громадської організації — Ініціатива Арсенія Яценюка «Фронт змін». За участю самого лідера, народного депутата України, в недалекому минулому — голови Верховної Ради.
На цю зустріч в актовому залі обласного Навчально-методичного центру профспілок зібралися громадські активісти з Чернігова та районів області, журналісти преси, радіо і телебачення. Зустріч відкрив координатор обласної організації «Фронту змін» Микола Рудько, який підкреслив необхідність серйозного оновлення українського політикуму, змін у політичному, суспільному, економічному житті країни.
З великою увагою присутні слухали виступ Арсенія Яценюка. Характерно, що він не зловживав довгими монологами, а основну частину зустрічі присвятив відповідям на запитання. А запитання ці були дуже різноманітні. Видно, що людей хвилювала нинішня кризова ситуація, і не лише в економіці. Ось основні тези виступу Арсенія Яценюка, його відповіді на запитання.
«Перед «Фронтом змін» стоять складні завдання. Робота починається з громадської ініціативи «знизу» і має завершитися створенням політичної партії. Адже найскладнішою проблемою для України є якраз відсутність команди змін у владі, політикумі, людей, які б могли взяти на себе відповідальність за долю країни».
«Ми повинні нарешті відійти від різного роду кольорових урядів, — зазначив Яценюк. — Повинні сформувати фахову команду, починаючи з села і закінчуючи областю. Команду, яка знає, що робити і як робити».
«Кажуть, треба створити нову політичну еліту. Так немає нової тому, що старої не існує. Її потрібно фактично по-новому вибудовувати. Дійшли вже до абсурду. Через змови та політичні домовленості тихенько під столом вирішили змінити Конституцію. Поділити країну на двох. Вибрати „кнопочного” президента в парламенті і визначити місце для 46 млн людей. Зрозуміло, що місія в них буде одна – обслуговувати ці політичні сили: БЮТ та Партію регіонів. Тому що саме для цього все і було придумано», — сказав депутат. Яценюк переконаний: у разі перемоги на президентських виборах Тимошенко чи Януковича вони знову повернуться до перегляду Конституції.
Природно, у присутніх виникло запитання стосовно участі самого Яценюка в президентських виборах. Ось що він відповів: «Я хочу не просто «взяти участь», я проти радянського лозунгу, що головне участь, а не перемога. Треба брати участь для того, щоб перемогти. Щоб всі усвідомили — країну не можна просто так украсти». Водночас Яценюк наголосив на необхідності прозорих, демократичних президентських виборів. У зв’язку з цим він рішуче засудив наміри знову ж таки двох фракцій — БЮТ і Партії регіонів — «підкоригувати» виборчий закон на свою користь. Ідеться, зокрема, про те, що до законопроекту «Про зміни до «Закону про вибори Президента» запропоновано додати положення про те, що депутатським фракціям нинішнього парламенту повинне бути надане пріоритетне право на формування виборчих комісій. Про суті, заявив Яценюк, це та ж засуджена недавно спроба позбавити народ права вибору, протягти «вибори» Президента через парламент, лише в замаскованій, завуальованій формі. Тобто те, кому бути главою держави, знову вирішуватиме не народ, не виборець, а дві депутатські фракції.
Значна увага була приділена суто економічним проблемам. «Наші пріоритети, — зазначив Яценюк, — це нова індустріалізація України, це дешева електрика як альтернатива дорогому газу, це земля як реальне багатство і передові аграрні технології».
Рішуче розкритикував Яценюк зміст газових домовленостей із Росією, що були підписані урядом Юлії Тимошенко. Пропри розрекламований нею начебто успіх української сторони в переговорах, насправді картина зовсім інша, наголосив Яценюк. «У Росії ще ніколи і ні з ким не було такої вигідної угоди. Україна фактично дотує власним коштом транспортування російського газу до Європи. Навряд чи Росія захоче ці угоди переглядати. Оскільки ціна газу прив’язана до нафти, а ціна на нафту зростає, вартість тисячі кубометрів для України може сягнути 600 доларів».
Як колишній голова Національного банку України, фахівець фінансової справи, Яценюк гостро критикував монетарну політику Нацбанку, популістські дії уряду у сфері фінансів: «Прийняття рішення друкувати гроші — це тимчасове вирішення питання, як виграти вибори, але це шлях до економічного колапсу. А банки стануть жертвою наступної хвилі кризи».
Загалом же картина, змальована народним депутатом, доволі невтішна. Повертаючись до теми президентських виборів, Яценюк зазначив, що питання не в тому, хто їх виграє, а в тому, що наступного дня після виборів новообраному Президентові ляжуть на стіл сумні цифри стану нашої економіки. Це десятки мільярдів доларів зовнішнього боргу, чергові борги за газ, наперед стягнуті податки, проблеми з поверненням ПДВ. І багато чого іншого. Чи не тому так гостро поставлено питання зміни нинішньої політики парламенту й уряду, політики, яку диктують олігархічні клани, але яка не відповідає національним інтересам України, інтересам простого українця.
А. ПЕТРЕНКО.





Коментарі (0)
avatar