реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Гроші -- наліво

30 червня контрольно-ревізійне управління в Чернігівській області провело брифінг на тему: «Бюджети місцевого масштабу: втрати та резерви наповнення», на якому оприлюднило результати контрольних заходів, проведених у І півріччі 2009 року.

Перший заступник начальника КРУ Сергій НІКІТЧЕНКО познайомив журналістів з результатами комплексних ревізій виконання місцевих бюджетів у Срібнянському, Куликівському, Носівському районах та результатами фінансового аудиту виконання місцевих бюджетів Корюківського району і навів конкретні приклади, виявлених порушень.

Так, у ході ревізії виконання місцевих бюджетів у Срібнянському районі було встановлено, що 5 сільськогосподарських підприємств (СТОВ «Батьківщина», СТОВ «Васьківці»,СВК «Удай», ТОВ «Обрій», СВК «Колос») не розрахувалися з бюджетами по сплаті прибуткового податку із заробітної плати та з доходів фізичних осіб від надання земельних паїв в оренду за 2007-2008 рр. Таким чином, бюджети недоотримали небагато-немало 2,5 мільйона гривень, в тому числі районний бюджет — 1,3 мільйона гривень.

«Зазначу, що в разі своєчасного надходження цих коштів доходна частина бюджету була б виконана. І це б забезпечило виплату зарплати всім працівникам бюджетної сфери Срібнянського району за 2008 рік», — сказав Сергій Нікітченко.

Ревізією управління агропромислового комплексу Куликівської РДА встановлено факт незаконного виділення дотацій з державного бюджету на загальну суму 909 тис. грн. підприємствам, які мали заборгованості по податках з доходів фізичних осіб та до Пенсійного фонду України понад півроку (ВАТ «Куликівський льонозавод», СВК «Колос», СТОВ «Світанок»). За матеріалами ревізії відносно посадових осіб СТОВ «Світанок» порушена кримінальна справа за фактом службової підробки документів директором та головним бухгалтером. Збитки відшкодовані в ході слідства. Справа передана до суду. Відносно посадових осіб ВАТ «Куликівський льонозавод» також порушена кримінальна справа, і зараз прокуратура району проводить досудове слідство.

У жовтні-листопаді 2008 року Куликівська центральна районна лікарня уклала договір підряду з ТОВ «ТРЦ Трейд Марк» з капітального ремонту покрівлі на 94 тис. грн. та з капітального ремонту приміщень дитячого відділення на 250 тис. грн. У ході ревізії було встановлено, що фактично роботи виконані тільки частково і, таким чином, 188 тис. грн. бюджетних грошей сплачено безпідставно.

Всього ж у ході комплексної ревізії виконання бюджетів Куликівського району ревізори виявили втрат фінансових і матеріальних ресурсів, допущених внаслідок порушень законодавства, всього на 1,7 мільйона гривень.

У ході ревізії місцевих бюджетів Носівського району з’ясувалося, що комунальне підприємство «Носівка-Комунальник» вже упродовж десятків років вивозить тверді і рідкі побутові відходи за територію села Жовтневого. Однак ніяких документів, які б підтверджували наявність полігону по захороненню відходів немає. Тобто земельна ділянка для організації сміттєзвалища використовується самовільно, і будь-які витрати з його утримання підприємство не проводило. Матеріали цієї ревізії направлено до правоохоронних органів.

Ревізія фінансово-господарської діяльності Носівської міськраді встановила, що в 2007 році кошти спеціального фонду міського бюджету в сумі 69 тис. грн., сформованого за рахунок надходження податку з власників транспортних засобів (які повинні використовуватися на роботи з будівництва, реконструкції та ремонт доріг), були використані не за цільовим призначенням. Фактично вони були спрямовані на оплату рахунків за обслуговування вуличного освітлення міста.

Загалом у ході ревізії місцевих бюджетів Носівського району виявлено фінансових порушень на загальну суму 12 млн. грн., в тому числі таких, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на 610 тис. грн. Крім того, внаслідок прийняття неефективних управлінських рішень втрачено ще 713 тис. грн. бюджетних коштів.

А ось ще один епізод, виявлений у ході ревізії фінансово-господарської діяльності Корюківської міської ради. Ревізори встановили, що в листопаді 2008 року в порушення Правил визначення вартості будівництва ПП «Будмайстер» завищило вартість виконаних ремонтно-будівельних робіт на об’єкті міської ради. Внаслідок цього міськрада сплатила підрядній організації бюджетних зайвих 152,6 тис. грн. Про результати ревізії поінформовано прокуратуру району.

Начальник відділу контролю в сфері органів влади і оборони Валентина СЕМЕНОК розповіла представникам ЗМІ про результати державного фінансового аудиту виконання зведеного бюджету Корюківського району за 2007-2008 роки.

«Результати аудиту засвідчили, — сказала вона, — що виконання зведеного бюджету Корюківського району було недостатньо ефективним. У районі не повністю використовується наявний ресурсний потенціал наповнення бюджету: діють перспективні підприємства, є поклади корисних копалин, значні лісові ресурси, невикористаний земельний фонд. Водночас власні та закріплені доходи займали незначну частину у наповненні доходів загального фонду зведеного бюджету (28,5-29,9%), решта надходжень належить трансфертам з держбюджету у вигляді дотацій та субвенції. За розрахунками аудиторської групи загальний обсяг втрат та резервів доходів зведеного бюджету району склав 3,4 мільйона гривень, а неефективне використання бюджетних коштів допущено на загальну суму 1,9 мільйона гривень».

Сакун Любов Іванівна — головний спеціаліст з питань взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю КРУ






Коментарі (0)
avatar