реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

"Борзі" профспілковці

Днями в м. Борзні відбулося спільне засідання навчально-методичної ради по навчанню профспілкових кадрів і активу Федерації профспілкових організацій (ФПО) Чернігівської області та Борзнянської районної громадської ради по координації діяльності профорганізацій (далі – координаційна рада) за участю голів Борзнянської районної державної адміністрації та Борзнянської районної ради. Планове засідання ради було вирішено провести саме в Борзні з огляду на ефективну роботу місцевої координаційної ради і високий рівень співпраці з місцевими органами влади.
Засідання відбулося в приміщенні Борзнянської райдержадміністрації, де профспілкових лідерів області прийняли її голова – Володимир Бикович та голова Борзнянської районної ради Анатолій Хавило. У своєму виступі Володимир Бикович докладно розповів про спільну роботу владних структур і профспілок в районі: „Я, як голова райдержадміністрації, взяв собі за правило завжди запрошувати профспілкових лідерів району на всі засідання, наради, колегії та ін. Будь-хто з голів районних комітетів профспілок може підтвердити, що мої двері завжди для них відкриті. Я радий, що мені доводиться працювати з Валентиною Тесленко – самовідданим та небайдужим головою координаційної ради, лідером профспілки освітян району, депутатом районної ради. Можу сказати з досвіду: якщо десь образили людину, вона це так просто не залишить, прийде до мене і не піде доки ми разом не вирішимо проблему. І це правильно. Не можна допускати напруження в такій важливій справі, як управління районом, адже люди, яким треба дивитися в очі кожного дня живуть поруч. Залучаючи до цього процесу профспілки, ми враховуємо інтереси громадян, краще їх розуміємо”.
Щодо економічної ситуації в Борзнянському районі, то виглядає вона досить добре. За підсумками 2008 року район посів перше місце в області за економічними показниками. За 5 місяців цього року за більшістю параметрів спостерігається позитивна динаміка, бюджети усіх громад перевиконуються. Зарплата державним службовцям та освітянам виплачується вчасно і в повному обсязі. Всі сільськогосподарські угіддя задіяні у виробництві продукції, в районі немає занедбаних земель. Наразі основні зусилля районної влади направлені на збереження перспективи українського села – тваринницької галузі. Вже зараз на Борзнянщині будується декілька тваринних господарств, зокрема молококомплекс в с. Комарівка на 6000 голів, який стане найбільшим в Європі. Звичайно проблем вистачає, але в районі проводиться серйозна робота з інвесторами, сільськими радами, громадськістю, профспілками, що і забезпечує в підсумку результат.
За словами голови райдержадміністрації покращується медичне обслуговування громадян. За останній рік придбано 3 нові машини швидкої допомоги. Зараз кожна дільнична лікарня має автомобіль, а в с. Комарівка відкрилася сучасна дільнична лікарня, яка будувалася близько 20 років.
Голова Борзнянської районної ради Анатолій Хавило, привітавши профспілкових лідерів на Борзнянській землі, запевнив в готовності працювати спільно з усіма здоровими силами району, в т.ч. профспілками на розбудову району і покращення становища працюючих громадян.
В своєму виступі голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Микола Богдан торкнувся найбільш болючих соціально-економічних проблем, зокрема залишається складною ситуація на промислових гігантах м. Чернігова, потребує вирішення проблема з виділенням коштів на будівництво доріг в області та ін. Микола Богдан коротко окреслив ситуацією з колективним трудовим спором між Федерацією профспілок України (ФПУ) і Урядом. Наразі, Кабінет міністрів зволікає з укладанням відповідної угоди щодо виконання вимог ФПУ, визнаних примірною комісією правомірними. Окрім того лідер профспілок області зупинився на необхідності активізації роботи міських і районних координаційних рад за прикладом Борзнянського району.
Валентина Тесленко, як голова Борзнянської районної громадської ради по координації діяльності профорганізацій, в загальних рисах проінформувала про роботу очолюваної нею структури: “Засідання координаційної ради проводиться регулярно, а після кожного засідання ради Федерації профспілкових організацій Чернігівської області ми обговорюємо, яким чином на районному рівні можна втілити прийняті рішення. Координаційна рада постійно працює над власними пропозиціями до перспективних планів розвитку району та вносить їх на обговорення в органи місцевої влади”.
Петро Чорнорот, заступник голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, голова навчально-методичної ради по навчанню профспілкових кадрів і активу ФПО, відзначив професійну і по-доброму “бойову” позицію Борзнянської координаційної ради профспілок, також активну участь в організації заходів профспілкової освіти. “Головне – в діяльності профспілки знайти золоту середину, щоб врахувати інтереси усіх сторін соціального діалогу. В Борзнянському районі це чудово вдається”.
Йосип Райчинець голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства підняв питання і знайшов підтримку у голови райдержадміністрації про недопущення скорочення працівників у місцевому лісгоспі.
Директор Навчально-методичного центру профспілок Ірина Дорожкіна запропонувала організувати на базі Борзнянської координаційної ради школу профспілкового активу. На її думку це зробить профспілкову освіту більш доступною для профлідерів району, яким не просто відлучитися на декілька днів від роботи і приїхати на семінар до НМЦ профспілок в Чернігів. За задумом Ірини Дорожкіної, викладачі Центру проводитимуть семінари і тренінги для профспілкового активу, за погодженням з координаційною радою, безпосередньо в Борзні раз на 2 місяці.
В рамках робочої поїздки, профспілкові лідери відвідали пам’ятні місця Чернігівської області, з якими пов’язані героїчні, зворушливі і трагічні події нашої історії: національний заповідник „Батурин – гетьманська столиця”, Меморіал Героям Крут, Музей-садибу Миколи Куліша „Ганнина пустинь”. Особливо яскраве враження залишив відновлений Батурин з його цитаделлю, палацом Кирила Розумовського, музеями і пам’ятками. Місто має неповторну ауру і величезну енергетику. І хоча за триста років, починаючи з трагічного 1708, з Батурина вивезли все, а що не змогли вивезти – зруйнували, та залишилась земля, від якої черпали наснагу наші гетьмани, і вклонитися якій щорічно приїздять тисячі чоловік з усіх куточків України.
В сьогоднішній час, коли ціле покоління наших громадян втрачає ціннісні орієнтири і моральні принципи профспілка повинна залишатися тією організацією, яка не тільки забезпечує представництво і захист інтересів людей найманої праці, а й сприяє культурному розвитку своїх спілчан.

Віталій Копиш
провідний спеціаліст навчального відділу підприємства “Навчально-методичний центр” Федерації профспілкових організацій Чернігівської області






Коментарі (0)
avatar