реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Найбільший курганний некрополь Східної Європи на межі зникнення

Близько 300 курганів залишилося з існуючих п’яти тисяч на початку ХХ ст. у селі Липове Талалаївського району. Це один з найбільших курганних некрополів у Східних Європі. Нині він під загрозою зникнення. Саме тут перетиналися у часи Київської Русі важливі торгові шляхи. Тут існувало густонаселене городище. Хоча дух предків витає над цим селом. Цікаво, які сни сняться місцевим селянам?

« Ось подивіться, яка краса, але розорали їх, — показує на кургани місцева вчителька історії, давній передплатник «Сіверщини» Галина Синенко. — За розвідками вчених кургани належать до 9 — 12 ст., належать до Роменської археологічної культури (тобто племені сіверян –О.Я.). Під час розкопок виявили кераміку, наконечники стріл. На початку 80-их років їх розкопував археолог Олександр Моця, пообіцяв повернутися, надати некрополю належний статус, врешті звернути на них увагу держави, але все марно».
Великою мірою кургани вже розорані через господарську діяльність місцевих селян. Село за останні 100 років трохи «переїхало», тепер на місці сивих могил — будинки, зеленіє картопля… Щоправда, це заважає й скарбошукачам вільно розкопувати їх.

Детальніше читайте в друкованому варіанті "Сіверщині".






Коментарі (0)
avatar