реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Юрій Луценко: "Мене цікавить, аби на дорогах був порядок!"

11 червня 2009 р. Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко спілкувався з представниками засобів масової інформації про результати роботи з гарантування безпеки дорожнього руху. На цій зустрічі Міністр ознайомив журналістів із розпорядженням, яким регламентується порядок несення служби працівниками ДПС ДАІ МВС України. Водночас Юрій Луценко закликав журналістів спільно контролювати дотримання виконання цього розпорядження.
Міністр зазначив, що після внесення змін до адміністративного законодавства, що посилили відповідальність за порушення Правил дорожнього руху ситуація на дорогах змінилася на краще. Так, цього року на 1250 осіб загинуло менше на дорогах, ніж за аналогічний період минулого року. Кількість травмованих внаслідок ДТП учасників дорожнього руху зменшилася на 7926 .
- Багато хто незадоволений новими штрафами, але можна констатувати, що порядок на дорогах значно поліпшився, - підкреслив Юрій Луценко.
Водночас Міністр зазначив, що завжди реагує на критичні зауваження і журналістів, і громадян, які нарікають на недоліки несення служби працівниками Державтоінспекції.
- Я принципово вважаю недоцільним скасовувати каральні пункти чинного законодавства у сфері безпеки дорожнього руху. Вони дають свій ефект, і це доводить практика. Проте, мене не задовольняють деякі методи несення працівниками ДПС, - підкреслив Міністр.
Зважаючи на це, керівництвом МВС України нещодавно було підписано розпорядження, яким регламентуються форми несення служби працівниками ДПС. Зокрема, співробітники ДАІ повинні працювати на лінії лише у форменному одязі і на службових автомобілях. Також наряди ДПС повинні бути на таких ділянках автошляхів, які візуально видно для учасників дорожнього руху. Крім того, наряди ДПС можуть стояти не ближче кілометра від знаку, який повідомляє про початок чи закінчення населеного пункту.
- На жаль, це ще не стало нормою і практикою несення служби працівниками ДПС, - зазначив Міністр. І саме тому Юрій Луценко звернувся до журналістів з проханням спільно контролювали виконання цього розпорядження, в тому числі й під час спільних рейдів та негласних перевірок представників Міністерства і засобів масової інформації.

Також Юрій Луценко акцентував увагу на проблемах розгляду адміністративних справ у судах щодо порушення Правил дорожнього руху.
Так, за словами Юрія Луценка, завдяки минулорічному Закону України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері гарантування безпеки дорожнього руху, люди відчули проблему із серйозними каральними санкціями і тому стали менше порушували Правила дорожнього руху. На жаль, сьогодні в багатьох регіонах України знову спостерігається збільшення кількості порушень ПДР. На думку Міністра внутрішніх справ, одна з причин подібного прояву - неякісний розгляд судами матеріалів щодо порушень Правил дорожнього руху. Юрій Луценко підкреслив, що лише кожен сьомий водій, якого затримано за кермом у нетверезому стані, отримує рішення суду щодо позбавлення водійського посвідчення.
- Шість із семи правопорушників відбуваються штрафами або, так званими, громадськими роботами, - зазначив Міністр. - Ми передбачали, коли розглядався Закон, що це дозволить уникнути покарання людям із серйозним впливом на регіональному рівні, так воно і сталося.
Можна собі уявити, скільки часу, нервів, емоцій потрібно працівнику ДАІ, аби скласти протоколи стосовно водія, який керував автомобілем у нетверезому стані. І дуже шкода, що деякі з них відбуваються або, так званими, громадськими роботами, які ніяким чином не контролюються і їхніх слідів не залишається.
Наразі у судах на третину менше розглядають адміністративні справи щодо порушень Правил дорожнього руху. Як ми знаємо, Адміністративний кодекс передбачає двомісячний термін чинності протоколів, а якщо він не витримується, протокол анулюється. Таким чином, майже п'ята частина протоколів "згоряє" у зв'язку з невчасним розглядом справи.
Зважаючи на це, Міністр внутрішніх справ доручив працівникам ДПС, в першу чергу, складати якісні протоколи, аби вони були доведені до виконання.
- Я б хотів побачити, що міліція не "гонить вал кількості", який нікому непотрібний. Мене надзвичайно цікавить, щоб всі вони були якісно оформлені і доведені до конкретної відповідальності.

ДЗГтаМД МВС України






Коментарі (0)
avatar