реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Як Панько Куліш за жінками волочився

Подружжя Нахліків зі Львова заповзялося зруйнувати накинений міф про українських літературних класиків, як про групу страшенно правильних і страшенно нудних дядьків, дідів і тіток. І Тарас у нас -- дядько в кожусі (хоча це був останній писк тодішньої петербурзької моди), і Леся -- виключно хвора та "Контра спем сперо", і Кобилянська тільки про землю думала зі Стефаником...

Насправді все зовсім не так: наші класики любилися і билися, дітей народжували не тільки в сім"ї, а й поза нею. Тобто були люди, як люди, але цікавіші за інших, бо ще й написали талановиті твори. Схоже доводять книгою „Пантелеймон Куліш між Параскою Глібовою та Горпиною Ніколаєвою”, яка була представлена у чернігівському музеї М.Коцюбинського за участю авторів.

Загалом Пателеймон Куліш -- наголосив голова літературної спілки "Чернігів" Михайло Ткач, -- малосимпатичний чоловік. Але цікавий і як прозаїк, і як людина. У радянські часи він був визнаний українським буржуазним націоналістом, а книга Нахліків показує зовсім іншу грань Куліша -- любовну.

До речі, про таємниці української літератури -- ви не знаєте, чому Борис Грінченко називав Опанаса Марковича Марком Вовчком, а Олена Пчілка не вірила, щоб московка могла так писати по-нашому?
... Книга про походеньки класика буде реалізовуватися в чернігівській книгарні "Просвіти", що зараз ремонтується.

Василь ЧЕПУРНИЙ.






Коментарі (0)
avatar