реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

,,Калгон” тепер купувати не треба! Погляд еколога.

Як стало відомо нещодавно, все життя чернігівці пили забруднену воду, не здогадуючись про це. Турботу про здоров’я жителів нашого міста виявили американські експерти, які з великими сподіваннями на „здоровий глузд” наших чиновників запропонували чудове вирішення цієї проблеми ,,забрудненої” питної води в Чернігові.
Яка ж лиха доля наштовхнула на думку покращення якості і так найчистішої води в Україні, та, навіть, в Європі? Уся ця ситуація дуже нагадує айсберг, 10% якого знаходиться над водою, а решта надійно прихована в глибинах і становить небезпеку для суден.
Чернігів постачається артезіанською водою, що добувається з глибини до 700 м. Фактично, це природна слабомінералізована вода, за яку багато хто платить в супермаркетах. Про дійсні причини бажання вирішення неіснуючої проблеми якості води можна лише здогадуватися. Можливо, все із-за кредиту, щедро наданого американськими ,,опікунами” нашому КП “Чернігівводоканал”? А що, оригінальний спосіб повернути кошти – продати хімічну добавку американського виробництва на основі поліфосфату натрію “Sea Quest – Україна”, яка, до речі, виготовляється і на колишньому підприємстві "Хімволокно" у Житомирській області.
Особисто я не можу зрозуміти, в чому причина необхідності застосування даної хімічної речовини – чи підвищена корозійна активність води з невідомих причин, чи накипи та відкладення… Поцікавившись даним питанням, склалось враження, що хтось напився технічної води і вже відчуває побічні ефекти. Таку неузгодженість та непослідовність тверджень і доводів я зустрічала тільки в політиці.
Чи можна пити …технічну воду?Взагалі вода, яка протікає по трубопроводу, може мати агресивні властивості із-за вмісту в ній кисню, хлору, карбонатів та бікарбонатів. Зі слів віце-президента американської фірми ,,AquaSmart” Гарольда Стіфела можна подумати, що у нас, окрім корозійної активності води, дуже серйозні проблеми із вмістом у ній важких металів, адже, як він зазначив, Sea Quest буде додаватися на водозабірних станціях міста в питну воду, тим самим, знижуючи вміст тяжких металів у ній. Юрій Загороднюк – голова правління ГО „Фонд розвитку водоочисних технологій” (м. Київ) також говорить про підвищений вміст міді, свинцю, інших важких металів і зазначає, що це відбувається через вимивання цих металів з труб, 96% яких становлять сталеві та чавунні. Мережі в середині будинків також зроблені з труб чорних металів, про що ми дізнаємося зі слів директора КП “Чернігівводоканал” Олександра Шкіня …Стає незрозумілим, і звідки ж важкі метали у воді? А може щось знає головний державний санітарний лікар міста Іван Макаренко, який повідомив, що СЕС не має навіть спеціальних приладів, які б могли досліджувати речовину, що збираються додавати у воду, на вміст важких металів…А от фахівці ДП "Чернігівстандартметрологія", з якими забули проконсультуватися прибічники застосування поліфосфату натрію, жодного разу не відзначали перевищення рівня важких металів! За цими показниками питна вода у Чернігові відповідає вимогам стандарту. Зате "ГОСТ 2874-82 ,,Вода питна” не визначає вміст натрію поліфосфату у воді питній.
Навіщо ж тоді додавати хімдобавку у воду, яку вживають чернігівці?! Цікаву гіпотезу висунув О. Шкінь:
- Метод, который применяют в больше 40 странах мира, заключается в том, что в эту воду добавляют полифосфат натрия, который связывает растворенные газы, и вода перестает быть агрессивной.
Ага, забули тільки врахувати, що оброблена таким чином вода використовується лише для технічних цілей, зокрема пом’якшення води. Навіть в попередженні до використання поліфосфатного фільтру DOSAL BATCHER зазначається про можливість використання тільки в технологічних цілях. Пропущена через фільтр вода повинна нагріватися до температури не більш 50°С. Якщо температура вища, то поліфосфат втрачає свою ефективність, і може гідролізувати до фосфатів. Цей фільтр, як і багато подібних інших, застосовується в пральних машинах, призначених для побутового використання, і служить для захисту нагрівальних елементів і внутрішніх поверхонь від утворення карбонатних з’єднань (накипи). При проходженні через кристали, вода поступово розчиняє їх і насищається певною кількістю поліфосфату натрію. Дія поліфосфату натрію заснована на його здатності бути поглиненим периферійною поверхнею кристалізованих ядер кальцію і магнію. В результаті цього утворюється плівка, яка запобігає утворенню карбонатних з’єднань у вигляді кам’янистих відкладень накипи. Поліфосфат цілком не розчиниться, однак згодом його пом’якшуюча здатність знижується. Через 6 місяців поліфосфат у фільтрі необхідно замінити. Окрім цього, ця речовина – складова ,,Калгону”, що запобігає утворенню накипу у пральних машинах.
Поліфосфат натрію та вода: екологічний вимір
Як можуть країни ЄС використовувати поліфосфат натрію для очистки питної води, якщо його використання в якості складової заборонене навіть у миючих засобах?! Адже, якщо після прання речі ретельно не виполоскати більше 7 раз, фосфати залишаються на тканині і, контактуючи з тілом, спричиняють алергійні прояви на шкірі. Окрім того, фосфати проходять транзитом через всі очисні фільтри, потрапляють у відкриті водойми, внаслідок чого відбувається інтенсивне розмноження водоростей, особливо синьо-зелених, які в процесі свого біологічного розвитку зменшують вміст кисню у воді, утворюють токсичні речовини і викликають масову загибель гідрофауни. Прісна вода стає непридатною для пиття і небезпечною для життя. Що ж виходить: внаслідок збільшення кількості мікроорганізмів у питній воді, треба ще й хлору додати! Отоді точно покращиться якість води!
За статистичними даними, нині кожна десята дитина у світі народжується зі схильністю до алергії. Фосфати знижують імунітет, спричинюють токсичні реакції організму. Смертність людей, які вживають таку ,,питну” воду, у п'ять разів вища, ніж тих, хто п'є чисту воду.
Неймовірні речі сказані щодо мети застосування цього препарату. Взагалі поліфосфат натрію використовують у іонообмінних фільтрах в якості катіоніта. Гази поглинаються лише аніонітними обмінниками, оскільки містять аніонні групи. З яких це пір аніонні групи стали зв’язуватися з катіонітами?! Інше непорозуміння – які це гази спричинюють підвищену корозійну здатність чернігівської води, що надходить із вапнякових та залізних пластів? Подібний ефект хіба що викликають карбонат-іони, від яких позбутися за допомогою поліфосфату натрію неможливо.
То про який же негативний плив на здоров’я говорив декан медико-профілактичного факультету Національного медичного університету ім. Богомольця Сергій Омельчук, зазначаючи, що така висока корозійна агресивність води негативно впливає на здоров'я людей, зокрема прискорює старіння організму та загалом небезпечно впливає на здоров'я людини. Можливо, лаборанти спутали пробірки при аналізі, адже це твердження повністю підходить для київської води. До того ж науковець зазначив: “В тих містах, де застосовувався реагент в 10 разів впала аварійність і в 2,5 рази впав рівень інфекційних захворювань серед населення”. Цікаво, в якій такій паралельній реальності вже перетворили питну воду у придатну лише для технічного використання, адже речовину, яку "Чернігівводоканал" скоро буде додавати до питної води у Чернігові, поки що не застосовувалася ніде в Україні, про що повідомив виконуючий обов’язки генерального директора ДП "Чернігівстандартметрологія" Ігор Анищенко, посилаючись на дані колег із Черкас. А представник обласної СЕС Олена Безродна, що озвучила думку медиків, взагалі не впевнена в безпечності вживання обробленої води. Також треба знати, як ця речовина вплине на бактеріологічну якість води. А про інші країни не може бути й мови. Та і сам представник компанії виробника сказав, що компанія не проводила дослідження впливу препарату на стан здоров’я населення.
Фінанси, співають романси
Так, мешканці Чернігова постійно звертаються зі скаргами до різних служб, але не на саму природну якість води чи стан здоров’я, а на перебої з водопостачанням із-за несправності труб, наявність у воді великої кількості іржі. О. Шкінь наголосив, що запропонований препарат “Sea Quest Україна” є одним з можливих варіантів очищення води і він абсолютно не пов’язаний із кредитом Світового банку для підприємства.
Найбільш правдивою версією використання препарату на основі поліфосфату натрію (дуже б хотілося знати його повний склад!) є зменшення високої агресивності води, яка вступає в контакт з металом і окислює його. Але ж відомо, що агресивність зменшується при підвищенні рівня кислотності та жорсткості і збільшується при підвищенні температури і вмісту розчинених повітря та вуглекислого газу. З кислотністю все в порядку. Помірна ж жорсткість, насправді, навіть бажана, оскільки сприяє утворенню на внутрішній поверхні труби відкладів солей кальцію, які захищають метал.
І на останок, виконавчий комітет Чернігівської міської ради розробив проект рішення про збільшення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення на 41%.
Проект передбачає збільшення тарифу для населення до 3,22 грн./куб.м за водопостачання і водовідведення (сумарно). Для бюджетних організацій та інших споживачів зміни не передбачаються. Однією з причин таких цінових реформ є застосування інгібітору корозії для стабілізації обробки води. Скоріш за все, про цей препарат йшлося у публікації ,,Чернігівську воду очищатимуть американським препаратом”.
Цікаво, чому ж не спитали думки у експертів, що є противниками застосування такого способу боротьби з проблемами трубопроводів. І куди взагалі дивилося Міністерство охорони здоров’я України, що дало позитивний висновок застосуванню даного препарату в країні?!

Олеся Небайдуж, еколог






Коментарі (0)
avatar