реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Нотаріусів зрівняли

1 жовтня 2008 року прийнято Закон України „Про внесення змін до Закону України „Про нотаріат”, метою якого є зрівняння державних та приватних нотаріусів у повноваженнях по вчиненню нотаріальних дій, і насамперед ці зміни стосуються оформлення спадкових прав громадян.
З 1 червня 2009 року набрала чинності норма цього Закону щодо розширення повноважень приватних нотаріусів, зокрема, щодо оформлення спадкових прав (оформлення спадщини, вжиття заходів до охорони спадкового майна, видачі свідоцтв про право на спадщину та видачі свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з них) при умові обов’язкового підвищення ними рівня кваліфікації у цій царині діяльності. Від обов’язкового підвищення рівня кваліфікації із спадкового права звільнялися приватні нотаріуси, які мають стаж нотаріальної діяльності не менше 10 років.
На виконання вимоги щодо підвищення рівня кваліфікації з приватними нотаріусами Чернігівської області, які мають стаж нотаріальної діяльності менше ніж 10 років, було проведено теоретичні та практичні заняття по вчиненню нотаріальних дій, пов’язаних із вжиттям заходів до охорони спадкового майна, видачею свідоцтв про право на спадщину та свідоцтв про право власності на частку у спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, та користування Спадковим реєстром. Крім того, надана можливість приватним нотаріусам області, які мають стаж нотаріальної діяльності не менше 10 років, підвищити рівень кваліфікації шляхом набуття практичних навичок на базі державних нотаріальних контор.
27 квітня 2009 року спеціально створеною Головним управлінням юстиції у Чернігівській області комісією з метою реалізації Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про нотаріат” був проведений залік з приватними нотаріусами, які мають стаж нотаріальної діяльності менше ніж 10 років, по перевірці рівня їх підготовки з теоретичних знань та практичних навичок з оформлення спадкових прав. За висновком комісії, усі приватні нотаріуси успішно склали залік та отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації.
Таким чином, на сьогодні за оформленням спадщини (до змін в законодавстві відносилось виключно до повноважень державних нотаріальних контор), яка відкрилася з 01.06.2009 (тобто, внаслідок смерті осіб, які померли після 01.06.2009), громадяни вправі звертатися до будь-якого із 76 приватних нотаріусів області в межах нотаріального округу, за винятком Семенівського та Талалаївського районних нотаріальних округів, які, на жаль, не забезпечені послугами приватних нотаріусів.
При цьому, слід зазначити, що цей Закон не змінює правовий статус державних та приватних нотаріусів. Так, відповідно до статті 31 Закону України „Про нотаріат” приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій справлятимуть плату, розмір якої визначатиметься за домовленістю між нотаріусом та громадянином або юридичною особою. Оплата додаткових
послуг правового характеру, що надаються приватними нотаріусами і не належать до вчинюваної нотаріальної дій, також провадитиметься за домовленістю сторін.
На нашу думку, реалізація цього Закону дозволить підвищити якість нотаріального обслуговування шляхом розподілу обсягу роботи по оформленню спадщини між державними нотаріальними конторами та приватними нотаріусами, а також покращити доступ громадян до нотаріальних послуг, тобто, звернення громадян за оформленням спадщини не тільки до державних нотаріальних контор, а й до приватних нотаріусів, значно зменшить навантаження у роботі державних нотаріусів і як наслідок, позбавить необхідності чекати в черзі прийому для отримання нотаріальних послуг.

Олександр Карнабеда (на фото),
начальник Головного управління
юстиції у Чернігівській області






Коментарі (0)
avatar