реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

24 підприємства Бахмаччини брутально поводяться з природою

Згідно затвердженого плану роботи, Держекоінспекція в Чернігівській області систематично проводить відпрацювання районів щодо дотримання підприємствами області природоохоронного законодавства.
З 18 по 22 травня інспекторським складом проводились перевірки підприємств Бахмацького району.
Всього перевірено 24 підприємства. За порушення вимог природоохоронного законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 48 посадових осіб, на загальну суму штрафів 6120 грн.:
- за самовільний забір води ТОВ “Бахмачконсервмолоко” та ТОВ “Бахмач-м'ясо”;
- за скид недостатньо очищених стічних вод до водного об’єкту КП “Бахмач-водсервіс”, ТОВ “Бахмачконсервмолоко” та ТОВ “Бахмач-м'ясо”;
- за порушення порядку здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від працюючих стаціонарних джерел (відсутній дозвіл на викиди) СТОВ “Нива” (с. Митченки), СТОВ “Злагода” (с. Курінь), ЗАТ “ШРБД № 7” (м. Бахмач), ТОВ “Агрофірма ім. Шевченка” (с. Григорівка), ВАТ “Бахмацьке ХПП” (м. Бахмач), СТОВ “Промінь” (с. Красне), ПОСП “Авангард” (с. Курінь), СТОВ “Батьківщина” (с. Стрільники), ТОВ “Білі береги” (с. Дмитрівка);
- за порушення правил водокористування та правил поводження з відходами СТОВ “ім. Ватутіна” (с. Халимоново), ЗАТ “Агропромбуд” (м. Бахмач) та КП Бахмацької ПШМК;
- за порушення порядку експлуатації артезіанської свердловини ТОВ ”Бахмачхліб”.
В ході перевірки ТОВ “Бахмачконсервмолоко” встановлено, що водопостачання для задоволення виробничих та господарсько-побутових потреб здійснюється з чотирьох артезіанських свердловин. Забір води здійснюється при відсутності дозволу на спеціальне водокористування, що є порушенням ст. 44 (п. 9), 49 Водного кодексу України. За період з 16.04.2009р. по 19.05.2009р. з артезіанських свердловин самовільно без наявності дозволу на спеціальне водокористування забрано 6871 м3 води. Здійснено розрахунок розміру відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів в результаті самовільного використання води та пред’явлено претензію на суму 1114,48 грн.
Експлуатація очисних споруд відбувається з порушенням технологічного регламенту. Це призводить до скиду стічних вод у поверхневий водний об’єкт з перевищенням граничнодопустимих концентрацій забруднюючих речовин, що є порушенням ст. 44 (п. 3), 70, 95 Водного кодексу України. Фактично за добу в середньому на комплекс очисних споруд надходить до 160 м3 стічних вод.
В результаті виробничої діяльності на підприємстві утворюються відходи: побутові, відпрацьовані люмінесцентні лампи, відпрацьовані акумулятори, відпрацьовані нафтопродукти, промаслений пісок, промаслене ганчір’я, відпрацьовані шини, металобрухт, макулатура, поліетилен.
Для тимчасового зберігання відходів відсутні спеціально облаштовані місця у відповідності до класу небезпеки та агрегатного стану, відсутні договори на передачу відходів, не ведеться первинний поточний облік відходів, допускається розміщення відходів в непристосованих місцях, що є порушенням ст.ст. 17, 33, 34 Закону України „Про відходи”.
В процесі виробничої діяльності підприємство здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Основними джерелами викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на підприємстві є паливовикористовуюче обладнання та компресорний цех. Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря відсутній, що є порушенням ст. 11 Закону України „Про охорону атмосферного повітря”.
До адміністративної відповідальності притягнуто 4 посадові особи, на загальну суму 578 грн.
Основною метою діяльності ТОВ “Бахмач-м'ясо” є переробка м’яса та виробництво м’ясних виробів.
Для забору води на підприємстві наявні дві артезіанські свердловини. На момент перевірки експлуатується одна свердловина, інша - не використовується і потребує ремонту.
Забір води з артезіанських свердловин на власні господарсько-побутові та виробничі потреби здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування № 3612 А/Чрн від 02.06.2008р. В період з 08.02.2008р. по 01.06.2008р. до одержання дозволу підприємством самовільно забрано 20,4 тис. м3 води, що є порушенням ст. 44 Водного кодексу України. Підприємству пред’явлено претензію на суму 3308,88 грн.
Скид виробничих та господарсько-побутових стічних вод підприємства здійснюється на очисні споруди механічної очистки потужністю 160 м3/добу. На момент перевірки очисні споруди експлуатуються з порушенням технологічного регламенту, що є порушенням ст. 44 (п. 6) Водного кодексу України. Це призводить до скиду недостатньо очищених стічних вод у поверхневий водний об’єкт (річка Борзенка), що є порушенням ст. 44 (п. 3), 70, 95 Водного кодексу України.
В процесі виробничої діяльності підприємство здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря здійснюються без дозволу, термін дії попереднього дозволу № 740306 від 15.03.2001р., виданого Державним управлінням екології та природних ресурсів в Чернігівській області, закінчився 30.12.2007р. Новий дозвіл не оформлено, що є порушенням ст. 11 Закону України “Про охорону атмосферного повітря”.
На підприємстві згідно даних інвентаризації налічується 22 стаціонарних джерела викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Основними джерелами викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря є паливовикористовуюче обладнання (3 котли марки Е 1/9, які працють на котельному паливі) та компресорний цех.
Під час перевірки ПОСП “Авангард” с.Курінь виявлено неналежне зберігання мінеральних добрив, розливи нафтопродуктів на твердому покритті, порушення правил спецводокористування та порядку здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел. На посадових осіб підприємства накладено штрафів на загальну суму 646 грн.
Перевіркою КП “Бахмач-водсервіс” встановлено, що скид стічних вод здійснюється на локальні очисні споруди біологічної очистки з подальшим доочищенням у біоставках потужністю 2200 м3/добу.
Очисні споруди експлуатуються з порушенням технологічного регламенту, що приводить до скиду недостатньо очищених зворотних вод. Згідно статистичної звітності 2-ТП (водгосп) у струмок Парасючка, який впадає в річку Борзенка, скинуто 185,7 тис. м3 недостатньо очищених стічних вод, що є порушенням ст. 44 п.3 Водного кодексу України. В розрахунках збору за забруднення навколишнього природного середовища за 2008 рік підприємством проведено сплату за наднормований скид у водний об′єкт з урахуванням коефіцієнту як понадлімітні (азот амонійний – 5714,38 грн.).
До адміністративної відповідальності притягнуто посадову особу, на суму 136 грн.
Відкриті ємності з відходами паливо-мастильних матеріалів та інші порушення виявлено на території ТОВ “Білі береги” смт Дмитрівка. Трьох посадових осіб притягнуто до відповідальності на загальну суму штрафів 391 грн.
При перевірці підприємств, які займаються вирощуванням сільськогосподарських культур та тваринництвом, встановлено, що найпоширеніше порушується Водний Кодекс України. Такими підприємствами, як СТОВ “Надія”, ТОВ СП “Агродім” (м. Бахмач) та ТОВ “Бахмач Агро” (с. Гайворон) здійснюється спецводокористування без дозволів.
З метою усунення порушень, виявлених під час перевірки дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, Держекоінспекцією в Чернігівській області надано приписи, які підлягають обов'язковому виконанню.

Держекоінспекція
в Чернігівській області






Коментарі (0)
avatar