реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

"Міні-Чорнобиль" у Чернігові

13 травня о 16 годині в м. Чернігові на території Чернігівської філії ПЗ ЗАТ «Вторкольормет», яке здійснює діяльність з заготівлі та переробки металобрухту, було виявлено факт несанкціонованого розміщення джерела іонізуючого випромінювання невідомого походження.

В порушення вимог чинного законодавства, джерела іонізуючого випромінювання (ймовірно - радіаційно забруднені фрагменти металобрухту) були закопані в землю на глибину більше 0,3 м, накриті металевим листом та присипані землею ще в минулому році. На поверхні земельної ділянки перевищення рівнів радіаційного забруднення не фіксуються.

Спеціально створена комісія з представників органів виконавчої влади, Держуправління охорони навколишнього природного середовища та Держекоінспекції, МЧС в Чернігівській області детально обстежила місця події, були розкриті місця захоронення. Представником Чернігівської міськСЕС проведено виміри потужності експозиційної дози гама-випромінювання, які на поверхні джерела становили 450 мкР/год, на відстані 1 м – 14-16 мкР/год. Кількість захороненого забрудненого металобрухту не встановлена.

Безпосередньої загрози опромінення населенню та персоналу підприємства немає. Ділянка радіаційного забруднення огороджена та вжито заходів по недопущенню доступу сторонніх осіб до місця події та несанкціонованого вилучення джерел випромінювання.

Керівництво ЧФ ПЗ ЗАТ «Вторкольормет» зобов’язано терміново виконати вимого чинного законодавства, подати заявку до КДМСК УкрДО «Радон» щодо проведення робіт по вилученню джерел випромінювання та детального обстеження території та проведення робіт по її дезактивації.

Наталія Радченко






Коментарі (0)
avatar