реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

MADE IN ЮА – світова прем’єра у Чернігові

Саме в Чернігові відбулася «світова прем’єра» нового альбому гурту «Мертвий півень» на вірші Юрія Андруховича –«MADE IN ЮА», після чого гурт вирушив у всеукраїнський тур із подальшими презентаціями платівки. «Музики» зіграли у Чернігові на запрошення пабу VARENIK’S.
З’явився гурт «Мертвий півень» в 1990 році у Львові - Ромко Чайка ( гітара), Місько Барбара (вокал), Ярина Якуб’як (вокал), Юрій Чопик (гітара), Ромко Рось (скрипка), пізніше з’явився Андрій Підківка (флейта). «… Півень» весь час рухається вперед і на якому стилі зупиниться невідомо - єдине, що залишається незмінним, це вірші поетів-модерністів в якості текстів пісень. Кожен з учасників гурту веде свій власний проект - Чайка авторську програму «П’ять копійок» на київському 5 каналі, Барбара працює в харківському театрі «Арабески», Чопик заснував «Видавництво Старого Лева» і видає дитячі книжки, ритм-секція Джон і Надольський (вони прийшли пізніш) грають з Русланою.
Мені вдалося не тільки показати наше місто «метрам» українського року, але й поспілкуватися з ними за келихом пива. Тож подаю Вам шановні читачі, деякі судження, що стосуються нашого світу, які проголосив лідер гурту Місько Барбара:
Про «Мертвий півень» як «легенду укр. року»…
Колись нас обізвали «концептуальною формацією» і нам до сих пір подобається. Це ж нагадує мені фільм «Легенда про динозавра».
Про чернігівських дівчат…
Дівчата у вас кльові. Допоки я сюди доїхав то розглядаючись ледь пару раз в аварію не потрапив.
Про історію…
Йдучи на екскурсію по Чернігову, я впевнений, що розповім набагато більше ніж пересічний житель Чернігова. Зупиняючись біля якоїсь історичної споруди, і запитуючи у перехожого про неї, розумію, що цей «совок» мені нічого цікавого не розповість.
Про політику…
Ми активний політично-аполітичний гурт, у певних подіях ми брали участь, як частинка історії України. Стосовно «політичної продажності», по типу Кузьми, який їде співати у підтримку Януковича, то це б…ство у якому ми не хочемо брати участі. Коли наприклад була акція «Революція на граніті», «України без Кучми» у 2001 р. там ми грали безкоштовно, ми навіть друзів своїх привезли. Так, що є певні вузлові моменти «сучасної» історії де ми вже «вляпалися», у доброму розумінні. Але ми там займали громадянську позицію, а не партійно касову – «шоу-бізнес сосе цукерку».
Про громадську позицію…
Будь-який наш виступ це вже декларація громадської позиції, ті хто приходить на наш виступ і розуміє українську мову без словника, цим вже виявляє свою громадянську позицію.
Про Андруховича…
Останній альбом ми записали на тексти Юрія Андруховича. Він не приїхав з нами, бо він зараз з Олександром Ірванцем тяжко гарує у Берліні. Це здається пов’язане з його драматичною творчістю. Він зараз пише новий роман, і якщо він скоро з’явиться, то це буде досить цікаво, своєрідний портрет 90-х.
Про енергію…
Ніяк не можу розібратися, чи віддається енергія слухачам, чи забирається під час виступів. Один раз віддається, інший раз навпаки.
Олександр ЯСЕНЧУК





Коментарі (0)
avatar