реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Амнезія по-театральному та її невтішні наслідки

У Чернігівському обласному драмтеатрі ревізори виявили фінансових операцій, що призвели до втрат, на 181 тис. грн.

Всього ж у ході ревізії фінансово-господарської діяльності комунального підприємства «Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний» за 2007—2008 роки спеціалісти КРВ в м. Чернігові встановили порушень на загальну суму 319 тис. грн. Крім того, за підрахунками ревізорів, внаслідок неефективних управлінських рішень згаданий заклад культури зазнав втрат ще на 343 тис. грн.
Що ж саме призвело до цього на підприємстві, яке з року в рік акуратно фінансується з обласного бюджету?*
Ось лише декілька епізодів з практики роботи керівництва драмтеатру.

Як знали, так і тачали
Ревізія дотримання норм чинного законодавства при формуванні собівартості послуг встановила цікаву річ. Надаючи платні послуги (в основному з оренди театральної зали), генеральний директор комунального підприємства діяв так, нібито забув, що це не його власні хороми. Ну, притерлася трохи пам'ять у людини… Буває. В усякому разі калькуляції витрат у жодному випадку не робилося, а ціна послуги визначалася керівником театру або його заступником з реклами, гастрольної діяльності та організації глядача).
Таким чином, надаючи послуги за цінами, нижчими від їхньої фактичної собівартості, театр, за підрахунками ревізорів, недорахувався доходів щонайменше на 343 тис. грн.

Своя губа ближче
Під час ревізії театру ревізори вкотре змогли переконатися в справедливості цієї народної мудрості. Як вам сподобається таке? Генеральний директор, забувши спитати дозволу управління культури і туризму ОДА, видає наказ, відповідно до якого робить незаконне донарахування до своєї ж (!) заробітної плати по контрактах за 2003 — 2004 рр. Це призвело до зайвої виплати з нарахуваннями на загальну суму 20 тис. грн.
Ще 8 тис. грн. зарплати керманич театру приплатив собі й художньому керівникові за додаткові відпустки за ненормований робочий день. Напевно, знову ледача пам'ять! Адже колективний договір таких виплат не передбачає.
Подвійна(!) оплата за виконання постановок і концертних програм — теж, напевно, наслідки клятої амнезії. Не мали в тямці люди, що один раз вже платили за цю ж роботу! Таким чином режисерам-постановникам виплатили зайвих 7,5 тис. грн.

З піску мотузки сучили
Стільниковий зв'язок — чудова річ, перспективна! То чому б і не зарадити ТОВ «Астеліт», надавши в оренду покрівлю приміщення театру для розміщення відповідного обладнання? Так і вирішило керівництво академічного театру. Ось тільки знову пам’ять підвела! Не тримали в голові, що приміщення закладу культури досі перебуває в комунальній власності, і 50% орендної плати слід було б перераховувати до бюджету. В результаті обласний бюджет недорахувався 7,7 тис. грн.
Та що там бюджет — свої кровні проґавили! Забувши укласти додаткову угоду з ТОВ «Астеліт» у зв’язку з зміною ставки орендної плати, театр втратив 22 тис. грн.

Далі в ліс — більше труску
На жаль, на цьому низка прикладів дивної забудькуватості, що вразила керівників драмтеатру, не вичерпується.
Так, списавши з своїх рахунків 7 тис. грн. за транспортні послуги, надані театру СПД Азуровим В.М., вони забули про підтверджуючі документи на ці операції.
Начисто витерлось з пам’яті дирекції КП, що не варто бюджетними грошима (в загальній сумі 52 тис. грн.) розплачуватись за спожиту електроенергію і комунальні послуги, надані фізичним особам-мешканцям відомчих гуртожитків… І що приміщення гуртожитку по вул. Воровського,7 слід було б взяти на баланс, оскільки рішенням виконкому міської ради воно давно було передано театру.
А ще генеральний директор театру, мабуть, призабув, що суди інколи «влітають в копійчину». Так, оскаржуючи в суді акти ревізій, розводячи судову тяганину з журналістами і безпідставно звільненими працівниками театру, з 2006 року він витратив на ці «заходи» небагато-немало 20 тис. грн. Не своїх — бюджетних!
На щастя, ревізори на пам’ять не скаржились. Тож за результатами контрольного заходу не забули скласти 6 протоколів про адмінпорушення на посадових осіб академічного драмтеатру — за ст.164-2 та ст. 164-12 КУпАП.
Про результати контрольного заходу вони поінформували Чернігівську обласну державну адміністрацію і обласну раду, а матеріали ревізії передали до правоохоронних органів.
*Довідка. У 2007—2008 рр. комунальне підприємство «Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр ім.Т.Г.Шевченка» використало 10,7 мільйона гривень бюджетних коштів. Власні надходження КП становили 1,2 мільйона гривень.

Прес-служба КРУ в Чернігівські області






Коментарі (2)
avatar
1
Чтобы найти с человеком общий язык, иногда надо уметь помолчать
avatar
2
Люблю театры...
avatar