реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Медичні установи Чернігівщини зазнали збитків на 2,3 мільйона гривень

Це встановили спеціалісти КРУ в ході контрольних заходів у 25 закладах охорони здоров’я Чернігівської області.

За підрахунками ревізорів, установи охорони здоров’я області у 2006 — 2008 рр. допустили фінансових порушень на 7 млн грн., у тому числі таких, що призвели до втрат — на 2,3 млн. грн.

Ревізії виявили факти недотримання вимог нормативно-правових актів щодо правильності встановлення посадових окладів, доплат, надбавок, оплати праці сумісників в усіх перевірених медичних закладах.

Приміром, у Новгород-Сіверській ЦРЛ в результаті завищень посадових окладів нарахували і виплатили зайвої заробітної плати на 31 тис. грн. А в Новгород-Сіверському медичному коледжі внаслідок встановлення не передбачених діючими умовами оплати праці надбавок і доплат виплачено зайвих 11,5 тис. грн.

Нарахування та виплата зарплати за не відпрацьований час практикувалися у Ніжинській, Бобровицькій, Новгород-Сіверській, Щорській центральних районних лікарнях, Чернігівській міській стоматполіклініці та Чернігівському центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом.

Як наслідок, видатки з нарахування на заробітну плату, пов’язані з зайвою виплатою заробітної плати, відпускних та матеріальної допомоги, склали понад 44 тис. грн.

Нецільове використання бюджетних коштів у медичних закладах спричинило втрати на 125 тис. грн. А використання благодійної допомоги всупереч її цільовому призначенню призвело до втрат на 1, 15 млн. грн.

Нерідко установи охорони здоров’я бюджетними грошима покривали видатки сторонніх юридичних та фізичних осіб (приміром, комунальні послуги орендарів). А інколи за рахунок бюджетних грошей вони оплачували видатки своїх госпрозрахункових підрозділів. Так, Чернігівська міська стоматполіклініка витратила на це небагато-немало — 135 тис. грн., а придбавши медикаменти вартістю 22 тис. грн. за рахунок загального фонду, вона використала їх в ортопедичному відділенні, яке утримується за рахунок спецкоштів.

До суттєвого додаткового навантаження на місцеві бюджети призвели порушення штатної дисципліни. Так, на утримання понаднормативних посад Бобровицька ЦРЛ витратила 43 тис. грн., Чернігівська міськстоматполіклініка — 42 тис. грн., Новгород-Сіверська ЦРЛ — 34 тис. грн., а Новгород-Сіверський медичний коледж — 18 тис. грн.

А ще в ході зазначених ревізій спеціалісти КРУ виявили непоодинокі випадки завищення підрядними організаціями обсягів ремонтно-будівельних робіт, недоотримання орендної плати, понаднормативного списання пального, незаконного відчуження майна.

За результатами контрольних заходів до адміністративної відповідальності притягнуто 41 посадову особу, з вини яких були допущені фінансові порушення. Про результати ревізій КРУ поінформувало управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА та правоохоронні органи.

Руслана КОРЯВЕЦЬ,
начальник відділу контролю у сфері соціального захисту населення
Сергій НІКІТЧЕНКО, перший заступник начальника контрольно-реваізійного управління в Чернігівській області

Любов Сакун

Анекдот в тему
Кабинет гастроскопии. На двери - объява:
"Амбулаторным больным иметь при себе:
1. Лидокоин.
2. Вата, бинт.
3. Перчатки мед.
4. ...
5. ..."
Рядом стоит парень, мнется. Выходит сестра: "Следующий!". Парень с дрожью в коленках протягивает карту. Сестра читает, показывает на объявление. Парень, прочитав его, очевидно, по складам, говорит: "Ну ладно, бинт и перчатки я еще в аптеке у вас тут куплю. А МЁД ГДЕ ДОСТАНУ??!!"
Сестра внимательно перечитывает объявление, доходит до пункта №3, поворачивается и говорит: "Ну ладно. Мёда не достанете - кофе несите..."






Коментарі (0)
avatar