реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Для вас, Тетяни! Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм запрошує

25 січня в Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбудеться концерт, присвячений Дню Тетяни, який відзначається саме цього дня. Започаткувала й продовчує цю справу відома не тільки в Чернігові, але й далеко за його межами співачка, лауреат міжнародного конкурсу вокалістів "Золоті трембіти" ТЕТЯНА ОЛІЙНИК.

— Мені, як людині, яка має це ім"я, дуже приємно усвідомлювати, що традиція святкування цієї дати триває, і я маю нагоду запросити вас, дорогі друзі, на святковий концерт до філармонійного центру, де вас зустрінуть теплими словами, гарними піснями і запальними танцями найкращі майстри сцени нашого міста.

— Чому саме Тетяну занесли до календарного циклу тематичних свят українців?

— Все дуже просто. Наші мудрі предки вважали, що виховувати підростаюче покоління потрібно на кращих позитивних досягненнях. Подвиг Тетяни викликав і понині викликає подив і захоплення. Ідучи по життєвому шляху, Тетяна розкидала самоцвіти мужності, чистоти і стійкості, що проростали на крові її серця, з якого намагалися нелюдськими тортурами вирвати віру і подавити її силу духу. Щоразу рани її заживали, вона оновлювалась, як оновлюється земля від теплих весняних обіймів сонця, і ставала ще кращою. Навіть кати, дивлячись на такі дива, увірували, за що поплатилися своїм життям. По її молитві відбувся землетрус, і по її молитві зникли з лиця землі статуя Аполлона і поганський храм. Голодні леви лизали їй ноги. Вона пішла з життя молодою, але не скореною. Тетяна так і не зреклася своєї віри. Бо віра — це та невидима сила, яка єднає нас з небом, з Богом і робить народ непереможним. Нам би побільше такої віри, такої стійкості — можливо, тоді і кризи ніякої не було б.

— Тобто цей день ніяк не пов’язаний з днем студентів у Росіі?

— Свято Тетяни збігається з днем студентів у Росії. 1755 року у Москві цариця Єлизавета Петрівна підписала наказ про заснування першого в Росії університету. Наказ був підготовлений графом Шуваловим до дня ангела своєї матері, яку, до речі, звали Тетяною. Відтоді Тетянин день у Росії — веселий, радісний і п’яний, бо дозволялося не ходити на заняття, гуляти й бешкетувати. Але це ніякого відношення до студентів України не має. Цю дату вони святкують у листопаді. Та й Київо-Могилянська академія була відкрита раніше за унівеститет у Росіі. Ми ж з вами святкуємо день ангела усіх Тетян. А тому всіх Тетян нашого міста, а також не Тетян запрошуємо завітати на наше свято.

Підготувала Алла ПУШКІНА






Коментарі (0)
avatar