реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Вони прагнули отруїти українців. Заборонена сировина для продуктів харчування вилучена чернігівськими митниками

Співробітниками Чернігівської митниці попереджено спробу ввезення на територію України сировини для дієтичних добавок з вмістом небезпечної речовини сібутраміну.
148,4 кілограмів небезпечної для здоров’я сировини для дієтичних добавок намагались оформити у митному відношенні для випуску у вільний обіг на території України нечесні підприємці у зоні діяльності Чернігівської митниці. Товар китайського виробництва розміщувався у 14-ти пакувальних банках - в капсулах по 350 мг - і переміщувався з Китаю на адресу однієї з донецьких фірм. Згідно товаросупровідних документів „сировина для дієтичних добавок” за хімічним складом містить: насіння сени, листя гінкго, листя гарції камбоджійської, тухакос, насіння подорожнику, каргітин, крохмаль, флавоноїди й антрахіон. На жаль, виробники та відправники сировини змовчали про те, що у цьому переліку відсутня небезпечна для здоров’я людини речовина – сібутрамін.

Працівники митниці направили зразки товару на експертизу до Центральної митної лабораторії Держмитслужби України. Під час проведення лабораторних досліджень, у складі товару було виявлено сполуку сібутрамін, що входить до Списку сильнодіючих речовин і заборонена до вільного обігу та знаходиться під державним контролем у багатьох країнах світу. Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзєєва академії медичних наук України підтвердив, що даний продукт не може бути застосований у якості сировини для дієтичних добавок у капсулах на території України.

Працівниками митниці порушено адміністративну справу відносно громадянина Китаю - керівника фірми, що здійснила небезпечну поставку. Товар, що згідно висновку лабораторії „має вигляд готових дозованих форм (капсул)”, затриманий. За попередньою оцінкою митниці його вартість становить 45,7 тисяч гривень. Проте, якщо ділкам вдалося б здійснити свої кримінальні задуми і „дієтичні харчові добавки” (що, до речі, викликають у організмі залежність) потрапили до українських споживачів, то „вартість” втраченого здоров’я не виразив би ніякий грошовий еквівалент.

Світлана СТРИЖАК, керівник прес-служби Чернігівської митниці









Коментарі (0)
avatar