реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Чернігівська область. Цигани жорстоко вбили трьох людей

23 січня в управлінні внутрішніх справ України в Чернігівській області відбулась прес-конференція першого заступника начальника УМВС полковника міліції Сергія Потапенка (на фото).
Він розповів журналістам про розкриття злочинів, які скоєні в області останнім часом і мають суспільний резонанс.

- Розкриття цих злочинів – запорука спільної взаємодії правоохоронних органів з населенням, - зауважив С.Потапенко. – Без них – робота міліції нічого не варта.

Фахівець з розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів зосередив увагу на деяких суттєвих моментах, що сприяли вчиненню злочинів. І хоча злочинність національності не має, на чому і акцентував увагу міліціонер, та все ж без «традиційних» методів, до яких вдаються особи, що часто скоюють злочини проти громадян, і цього разу не обійшлося.

Жінка-циганка, наприклад, перед скоєнням вбивства в Ніжині, побувала в оселі майбутніх жертв і навіть цинічно їм погадала, а господар за цю «роботу» ще й заплатив 100 гривень. Та вже через добу до цієї оселі знову завітали, але цього разу вже не з метою ворожіння, а з іншою…

Нижче подається розгорнута інформація прес-центру громадських зв’язків УМВС України в Чернігівській області про скоєння злочинів, що мають суспільний резонансний характер та їх розкриття.

Сергій КОРДИК

Як розповів Сергій Потапенко, наприкінці грудня минулого року в місті Ніжині було скоєно декілька резонансних вбивств, про які ми вже раніше повідомляли. Тоді знайти злочинців «по гарячих слідах» не вдалося.
Керівництво УМВС прийняло рішення направити на допомогу Ніжинським оперативникам колег з обласного апарату, яким довелося докласти чималих зусиль аби разом з місцевими правоохоронцями затримати злочинців.
Оперативні та інші суміжні служби провели великий комплекс оперативно-розшукових заходів. І от, майже через місяць з моменту скоєння злочину клопітка праця обласної та ніжинської міліції дала свій позитивний результат. Затримавши зловмисників, міліції вдалося повністю відновити картину обох жорстоких вбивств.
22 грудня минулого року близько другої години ночі по вулиці Московській міста Ніжина було виявлено труп 50-річного місцевого мешканця, колишнього працівника правоохоронних органів. Тілесні ушкодження – субдуральна гематома обох півкуль головного мозку, закрита черепно-мозкова травма, множинні переломи ребер. За висновком експертів, ці травми стали причиною його смерті.
Простіше кажучи – чоловіка забили на смерть. Того ж дня близько четвертої години ранку на подвір'ї господарства, розташованого по вулиці Гвардійській, було виявлено трупи хазяйки даного господарства 70-річної Олександри Федорівни та її співмешканця 60-річного Миколи Івановича з ознаками насильницької смерті – численними рубленими ранами голови.
У ході проведення першочергового огляду місця події на вулиці Московській, поблизу трупа було виявлено чоловічу в'язану спортивну шапочку та рукавичку. На снігу виявлено слід чоловічого черевика та слід від коліс велосипеда.
Як пояснили родичі загиблого, 21 грудня він був удома де відбувалося святкування дня народження його сина. На святкуванні батько пробув до 20-ї години, після чого на таксі поїхав до свого товариша, де продовжив святкування до півночі.
Господарі залишили його в себе ночувати і поклали спати. Але через деякий час, як всі поснули, чоловік прокинувся, зібрався і пішов додому. По дорозі його і зустріли троє зловмисників. Вони теж були на підпитку.
Між ними зав'язалася словесна перепалка, а потім і сутичка, в ході якої троє грабіжників просто забили чоловіка до смерті. Знявши з побитого, який ще був живий, куртку та забравши з неї 500 гривень, вони розірвали її та кинули неподалік місця злочину.
Кримінальна трійка попрямувала далі. Їх метою було обійстя пенсіонерів - 70-річної Олександри Федорівни та її співмешканця 60-річного Миколи Івановича. За інформацією зловмисників, у них було чим поживитись неробам – вони мали чималеньке підсобне господарство.
Як пояснили сусіди, загиблі в своєму господарстві утримували поросят, близько двох десятків кіз та свійську птицю і займались продажем молока. Також сусіди розповіли, що господарка близько 20-років тому в автокатастрофі втратила доньку, зятя і внука, після чого втратила всякий інтерес до життя. І лише підтримка Миколи Івановича допомагала їй триматися на цьому світі.
В цю господу і прямували розбійники. Як стало відомо вже після їх затримання, вони довго порсалися по двору шукаючи поживу (курей), поки на шум не вийшла з хати господиня.
Побачивши бабусю, зловмисники не вагаючись, пустили в хід палицю та сокиру. А коли слідом за нею з хати вийшов і Микола Іванович, вони жорстоко вбили і його. І, не взявши з господарства нічого, забралися геть.
Співробітники карного розшуку отримали оперативну інформацію про причетність до скоєння вказаних умисних вбивств громадян циганської національності ( роми - як вони люблять себе останнім часом величати). При відпрацюванні інформації були затримані троє місцевих мешканців: двоє хлопців двадцяти семи та тридцяти років і 29-річна дівчина, які у скоєнні даних злочинів зізналися та дали правдиві свідчення.
Останні допитані, зроблені відтворення обставин події. Також у одного з затриманих вилучено взуття, протектор якого схожий на фрагмент вилучений при огляді місця події, брюки та куртка у яких він був вдягнений при скоєнні злочинів. У іншого вилучено раму від велосипеда на якому вони перевозили знаряддя вбивства.
Всі підозрювані затримані. За даними фактами слідчим управлінням УМВС України в Чернігівській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України.

За інформацією прес-центру громадських зв’язків УМВС України в Чернігівській області









Коментарі (0)
avatar