реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Ювілей. Діагноз: ”Україна”

„20 років в Україні боротися за українську мову, культуру, історію — це чи то доля, чи діагноз”, — не без смутку говорив голова обласного товариства „Просвіта” імені Т.Шевченка Василь Чепурний на зібранні з нагоди 20-річчя відродження Чернігівської „Просвіти”. Воно зібрало в науковій універсальній бібліотеці імені В.Короленка науковців, журналістів, просвітян.
Співом вітав присутніх дует бандуристок з обласного філармонійного центру. Колядували молоді просвітяни з Тернополя. Читали доповіді Ігор Коцюбинський, директор музею- заповідника М.Коцюбинського та Тамара Демченко, кандидат історичних наук. Представив бібліографічний покажчик до 20-річчя відновленої Чернігівської „Просвіти” директор бібліотеки Петро Грищенко. Гімн просвітян представив Сергій Богдан, автор тексту. Нагороди вручив заступник голови Всеукраїнського товариства „Просвіта” імені Т.Шевченка Микола Нестерчук.

Просвітянські нагороди

Сергій Павленко – знаний в усій Україні дослідник гетьмана Мазепи і його доби. А перше його дослідження про загибель Батурина виходило завдяки „Просвіті” і розповсюджене було від Тюмені до Канади на козацькому святі. Він має і державні нагороди, але просвітянська медаль „Будівничий України” — особливо дорога.
Друга медаль присуджена, але ще не вручена, Ігорю Павлюченку з Прилук – засновнику „Дому Миколи”, який „тримає” унікальне кафе „За двома зайцями”. Унікальність не стільки в тому, що там проводиться багато культурницьких зібрань, а у створенні особливої культурної аури навколо постаті актора-земляка Миколи Яковченка.

Олена Ясинська з Сосниці – засновниця приватної газети „Час”, яку робить зі Світланою Душик. Грамота Всеукраїнського товариства „Просвіта” імені Т.Шевченка — певно, перша нагорода. Але заслужена, адже газета є українською – і за мовою, і за духом.
Сергій Горобець – викладач і дослідник теми Голодомору. Президент уже відзначив його медаллю, а грамота „Просвіти” є ознакою громадського визнання.
Василь Пустовіт очолює Чернігівське представництво компанії „Оболонь”, але ще є і членом правління обласного товариства „Просвіта”.
Ще одна грамота чекає на господаря – Олега Головатенка, засновника інтернет-видання „Високий Вал”. Він перший у Чернігові створив (з нічого!) видання у світовій павутині і тримає його українським.
Таким чином, крім Сергія Павленка, Петра Антоненка та Василя Чепурного, учасники зібрання до ювілею відродження „Просвіти” побачили нових людей. Що свідчить: „Просвіта” є живою організацією.






Коментарі (0)
avatar