реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Чернігівські податківці створили зручні умови для платників податків?

Отримав доходи – задекларуй їх та сплати податки!
Декларування 2009 року має одну особливість: воно грунтується виключно на налагодженні партнерських відносин між податківцями та платниками податків. Спеціалісти ДПІ у м. Чернігові подбали про те, щоб для виконання конституційного обов’язку з декларування доходів, отриманих у 2008 році, громадянам були створені зручні умови.

Зокрема, забезпечено чергування працівників із приймання декларацій згідно з графіками, передбачена можливість приймання декларацій у вихідні, вечірні години та обідні перерви, продовжено практику відкриття додаткових консультаційних пунктів у банках, міському центрі зайнятості, у навчальних закладах.

Особлива увага до людей поважного віку, інвалідів, соціально незахищених категорій населення. Всі вони потребують особливого ставлення та надання детальних роз’яснень щодо декларування доходів.

Начальник ДПІ у м. Чернігові Федір Уляненко дав коротку консультаційну довідку щодо особливостей декларування доходів громадян, отриманих минулого року. ”Часу, відведеного на те, щоб кожен платник податків скористався своїм правом подання декларації до податкової інспекції, достатньо. Адже останній день подання обов’язкових декларацій – 31 березня 2009 року. Ті ж, хто бажає використати своє право на податковий кредит, можуть подавати декларацію протягом року. Радимо кожному прозвітувати оперативно, не очікуючи останніх днів подання декларацій”.

Відстежені тенденції минулорічних кампаній свідчать, що громадяни привчаються до цивілізованого декларування доходів. Зростає і рівень податкової культури на період декларування. Однак про всезагальне сумлінне ставлення до цього конституційного обов’язку, як це заведено в усіх цивілізованих країнах, поки що говорити зарано. А тому податківцями спільно з волонтерами-студентами та колишніми працівниками – пенсіонерами проводяться інформаційно-просвітницькі акції „Декларування доходів громадян – конституційний обов’язок кожного громадянина України”. Роздаються агітаційні матеріали: листівки, пам’ятки, буклети тощо.

Це позитивна тенденція і доказове свідчення прагнення суспільства жити за законами, дбати про наповнення державної скарбниці – основи добробуту для кожної родини, кожної людини. І, безперечно, це – доказ справжнього партнерства податкової служби виключно з усіма суб’єктами господарювання, незалежно від їхнього економічного рівня та географічного розташування.

Крім цього відбуваються ділові зустрічі з представниками різних категорій платників податків.

Так, декларують свої доходи громадяни, які отримували наступні доходи (прибутки), зокрема:

доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше); отримання іноземних доходів; доходи від надання майна в оренду фізичним особам;

доходи у вигляді виграшів у гральних закладах; доходи у вигляді спадщини та подарунків; нецільової благодійної допомоги від благодійника – фізичної особи у розмірі, що сукупно перевищив 890 грн. за рік (якщо громадянин не має права на

отримання податкової соціальної пільги); від фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльност. Також подають декларації громадяни з метою отримання податкового кредиту.

Кампанія декларування доходів триває. Звертаюсь до вас, шановні чернігівці, – задекларуйте свої доходи!

Ірина Берегова, завідувач сектору зв’язків із ЗМІ ДПІ у м. Чернігові






Коментарі (0)
avatar