реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівська «Просвіта» в сучасності (оновлено)

З нагоди 20-річчя відновлення чернігівської "Просвіти" керівники обласної ради надіслали телеграму: Шановні просвітяни! Від імені обласної ради прийміть щиросердечні поздоровлення з нагоди 20-ти річчя з часу відновлення чернігівської "Просвіти"!

Чернігівське відділення Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка найстаріша громадська організація краю, що завжди ставила і ставить перед собою завдання відродження та примноження українських національних традицій, рідної української мови та культури. Двадцять років тому ви були одними з перших, хто у повний голос заговорив про незалежність та соборність України, хто не словами, а ділами почав відроджувати храми, хто ставав на захист свободи і демократії.

Шановні просвітяни, засвідчуючи свою велику повагу до вас, бажаємо усім міцного здоров’я, творчої наснаги та подальших успіхів у справі розбудови Незалежної України та процвітання рідної Чернігівщини.

Голова обласної ради Наталія Романова,
заступники голови обласної ради Василь Ковальов та Олег Обушний





Важко перелічити всі добрі справи просвітян Чернігівщини за майже два десятиліття відновленого товариства.
У місті виходить дві щотижневі газети – всеукраїнська “Сіверщина” і обласна “Біла хата”.
Вже 13 років існує історико-краєзнавчий журнал “Сіверянський літопис”, який редагує просвітянин, заслужений журналіст України Сергій Павленко, до речі, автор десяти книжок на історичну тематику, зокрема про Івана Мазепу. Обласне об’єднання ВУТ “Просвіта” ім. Т. Шевченка видало десятки книжок місцевих авторів.
Далеко за межами області відомий просвітянський хор “Причастя”, яким керує одна з найактивніших просвітянок, викладач музичного училища Лариса Куровська.

Кілька років тому обласна “Просвіта” отримала від міської влади приміщення, де відкрила книгарню “Добра книга”. Зараз там триває ремонт.
Ще один важливий напрям роботи обласної “Просвіти” — підтримка Української церкви. Просвітяни беруть активну участь у створенні церковних громад, у будівництві й відновленні храмів, у збереженні та захисті церковних святинь.
Чернігівський мандрівник, просвітянин Олександр Волощук за сприяння обласного об’єднання “Просвіти” здійснив надзвичайно цікаву й складну експедицію “автостопом” Сибіром й Далеким Сходом. Мандрівник ставив за мету зібрати матеріал про життя українців у Росії, налагодити контакти з українськими громадами. Зібране стало основою книжки О.Волощука “Автостопом на край світу”, яку в Чернігові видала газета “Сіверщина”.
За останні роки просвітяни безкоштовно розповсюдили у бібліотеках, школах та інших навчальних закладах області тисячі примірників продукції, яку видало ВУТ “Просвіта”: книжки, плакати, касети, диски.

Петро АНТОНЕНКО






Коментарі (0)
avatar