реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Бацька і гетьман думатимуть про Москву (оновлено)

Сьогоднішній візит президента Білорусі Аляксандра Лукашенка до Чернігова і зустріч віч-на-віч з Президентом України Віктором Ющенком може закінчитися неприємно для Москви: глави сусідніх держав обговорюватимуть, а перші віце-прем"єри підпишуть документи про енергетичне співробітництво України і Білорусі.
Нагадаю, що Білорусь є єдиною випадаючою поки що ланкою у Балтійско-Чорноморському ланцюгу, який мав би величезне геополітичне значення. Не забуваймо, що саме Лукашенко пропонував під час першої газової війни Росії з Україною створити нашим державам енергетичний союз. Пам"ятаймо й те, що Білорусь залежна від української енергетики і нам вигідно їй продавати.
Не забудьмо й того, що Ющенко, здається, таки втратив нарешті трохи своїх євроатлантичних ілюзій, коли Україну кинули і від НАТО, і від Європейського Союзу під насмішки французького президента Ніколя Саркозі та німецької канцлерині Ангели Меркель. Остання, до речі, має в своєму кабінеті бюст німкені -- російської імператриці Катерини Другої...
Таким чином, сьогодні Чернігів може стати містом нової конструкції геополітичних змін. Давно пора!

Василь ЧЕПУРНИЙ
У присутності Президента України Віктора Ющенка та Президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка відбулася церемонія підписання українсько-білоруських документів.

Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про спрощений порядок переміщення ділянкою автомобільної дороги Славутич - Чорнобильська АЕС, яка проходить територією Республіки Білорусь, працівниками, транспортними засобами та вантажами Чорнобильської АЕС і підприємств, що провадять діяльність у зоні відчуження, а також іноземними спеціалістами, залученими до реалізації міжнародних проектів стосовно закриття Чорнобильської АЕС, а також Протокол до Угоди з української сторони підписав Перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов.

Меморандум про співробітництво між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь в енергетичній сфері з української сторони підписав Перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов.

Метою Меморандуму є поглиблення двостороннього українсько-білоруського співробітництва в енергетичній сфері, включаючи реалізацію багатосторонніх проектів, досягнення підвищення енергетичної безпеки України та Республіки Білорусь, диверсифікації поставок енергоресурсів, інтеграції енергетичних ринків країн, сприяння реалізації проектів з модернізації, ремонту та комплектації обладнання для енергетичних об'єктів тощо.
Укладання Меморандуму забезпечить сприятливі умови для завантаження існуючих та спорудження нових транспортних мереж і споруд для доставки і транзиту енергоносіїв, включаючи впровадження проекту створення коридору для транспортування каспійської нафти на міжнародні ринки, реалізації проектів щодо модернізації, ремонту та комплектації обладнання енергетичних об'єктів.
Зокрема, президент Білорусії нагадав про пропозицію Президента України створити коридор Чорне море - Балтійське море. «Ми готові працювати з вами і з країнами балтії по цьому напряму», - заявив глава білоруської держави.

Лукашенко запросив Ющенка з візитом до Білорусії. «Ми вас чекаємо в Мінську, приїжджайте у будь-який час. Наші люди з цікавістю вас чекатимуть», - сказав Лукашенко.
«Ми дуже поважаємо наших сусідів, (білоруський) народ, з яким у нас є історичне минуле, сьогодення і майбутнє», - заявив Президент України.






Коментарі (0)
avatar