реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

РЕФОРМА ОСВІТИ НА МЕНЩИНІ ЗАТРИМУЄТЬСЯ

У березні цього року наша газета розповідала про цікавий проект реформування освіти в Менському районі. Саме тут було вирішено запровадити міжнародний досвід. А фінансувати цю справу в Україні взявся Світовий банк. Було проведено всеукраїнський конкурс і визначено всього 6 районів на 25 областей України, де мала початися реформа. Серед них такий грант від Світового банку виграв і наш Менський район, єдиний на Лівобережжі України. Освітяни Менщини зуміли скласти гарний діловий проект, довести, що тут є необхідність і змога провести реформу. Кошти під це виділялися солідні — понад 6 мільйонів гривень.

Суть проекту полягала в тому, що район було поділено на 4 навчальні округи з центрами у Мені, Березні, Макошиному і Стольному. Лише тут мали залишити 4 базові середні школи з 13-ти наявних у районі. Інші переводилися у восьмирічні, а їхні учні двох останніх класів, 10-го й 11-го, мали завершувати навчання в базових школах свого округу. Все це — для значного поліпшення якості освіти, адже мала бути проведена не лише значна реконструкція та ремонт базових шкіл, а й завезено і встановлено найсучасніше навчальне обладнання.

Ось таким був гарний план. Утілюватися він мав вже з цього навчального року, тобто з вересня. А з весни до осені мала йти серйозна підготовча робота. Але проект реформи затримався. Ось що повідомив нашій газеті завідуювач відділу освіти і науки Менської райдержадміністрації Віктор Миколайович Ємець:

— Затримка у виконанні проекту реформування освіти в районі трапилася через відсутність фінансування. Кошти мали надійти ще весною — на початку літа. Адже треба було виконати великий обсяг робіт: лише на ремонті шкіл мали освоїти кілька мільйонів гривень. На жаль, Світовий банк затримався з видачею коштів. А потім почалася серйозна затримка з проведенням тендерів. Справа в тому, що кошти банку не будуть направлені безпосередньо нам, у район. Вони не підуть навіть і через обласні структури. Ці кошти надходитимуть напряму: тим, хто виконуватиме будівельні, ремонтні роботи, хто постачатиме нам шкільне обладнання, автобуси. А все це робиться лише на конкурсній основі, за тендерами, щоб визначити кращих виконавців і постачальників.

Словом, з початком навчального року реформа не почалася. Але ми не будемо відкладати її на наступний навчальний рік. Є надія, що всі ці тендерні питання скоро будуть вирішені. І ми будемо починати реформування, зокрема встановлення нового обладнання, протягом цього навчального року.

Петро АНТОНЕНКО
На фото Сергія Кордика: під час відкриття школи в селі Івангород Ічнянського району (2008 рік).






Коментарі (0)
avatar